SKŁADNIKI (na tortownicę średnicy) :
- ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 żółtka jajka
- 5 łyżek zimnej wody masa serowa:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 50 g bardzo miękkiego masła
- 1 jajko
- 500 g sera białego trzykrotnie mielonego (dr Oetker)
- 3 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 białka jajka oraz:
- orzechy pekan
- syrop klonowy
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki na ciasto. Dodać pokrojone miękkie masło i żółtka. Zagnieść dłońmi, dodać wodę, wymieszać i wyłożyć na blat. Wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażarki.
Białka wstawić do lodówki.
W misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajko. Cały czas ubijając trzepaczką, dodawać ser oraz proszek budyniowy. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim okrągłą, wysmarowaną tłuszczem tortownicę (o średnicy 22 cm), także brzegi - do 2/3 wysokości. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą serową. Umieścić w tortownicy, wygładzić powierzchnię, obłożyć orzechami. Wstawić do piekarnika. Piec 60 minut. 5 minut przed końcem wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 10 minut po czym uchylić drzwi piekarnika. Wyjąć ciasto, zostawić je do wystygnięcia. Całkowicie wystudzone ciasto wyciągnąć z formy, kroić ostrym nożem. Sernik najlepiej smakuje schłodzony. Podawać polany syropem klonowym :)
Choć nie przepadam za syropem klonowym to kawałek takiego sernika z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńAle świetnie gruby spód! Bardzo, ale to bardzo mi się podoba. I te orzechy na wierzchu... wyglądają tak majestatycznie! ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik:)
OdpowiedzUsuńTo nie może być prawdziwe. Jak malowany!
OdpowiedzUsuńBoski!
OdpowiedzUsuńPublikowanie takich pięknych i smacznych zdjęć jak zdjęcia Twojego sernika powinno być zabronione ze względu na niemiłosierne kuszenie innych użytkowników sieci ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda ten serniczek,mniam!:)
OdpowiedzUsuńA!!!! Co za piękny sernik! I zdjęcia = absolutnie genialne! Długo jeszcze będę się zachwycać!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię mocno:)
piękne zdjęcia i piękny sernik, nie mogę się napatrzeć! cudo:)
OdpowiedzUsuńfajny serniczek :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Bardzo pysznie prezentuje się ten sernik, mniam!
OdpowiedzUsuńMmm, jest piękny. Dokładnie taki, jak wyobrażam sobie idealny amerykański sernik - na grubym spodzie, lepki od słodyczy i syropu...i z najbardziej amerykańskimi orzechami świata :D
OdpowiedzUsuńklonowy smak w serniku wydaje mi się ciekawy, nawet bardzo. :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:) na pewno jest smaczny:)
OdpowiedzUsuńA czy ty wiesz, ze teraz nie bede mogla spac po nocach, bo bede myslala o tym serniku? Piekny jest, bez dwoch zdan! A pekany i syrop klonowy sa wprost stworzone dla siebie.
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie - na pewno wypróbuję przepis, bo serniki to moje ulubione ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Cudowny! pragnę prędko go skosztować!
OdpowiedzUsuńfantastyczne!
OdpowiedzUsuńizomorfia3
OdpowiedzUsuńOj,czeka na swoją kolej ;)
Jako miłośniczka serników stwierdzam ,że dobrze mu z oczu patrzy ;)