Z cyklu - takie proste, a dobre :)
SKŁADNIKI (2-3 porcje):
inspiracja: "Kuchnia" 9/2009
- cukinia (30 dag)
- mięta (świeża lub suszona)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli morskiej
- pieprz
- 2-3 łyżki orzeszków piniowych
- kawałek parmezanu
Cukinię pokroić na cienkie plasterki i ułożyć je na talerzach. Wymieszać oliwę z cytryną i miętą. Posmarować cukinię, delikatnie posypać solą i pieprzem. Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe i posypać nimi cukinię. Odstawić na kilkanaście minut. Bezpośrednio przed podaniem posypać grubymi wiórkami parmezanu.
wersja ułożenia Izki :)
moja wersja :)
Sliczne zdjecia Kasiu. Cukinie wprost uwielbiam a takie pyszne cukiniowe capaccio w polaczeniu z mieta (bardzo mi takie polaczenie smakuje) zjadlabym bez namawiania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo jestem ciekawa jak cukinia smakuje w takiej odsłonie , przepis na pewno do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń