Strony

niedziela, 27 marca 2011

Carpaccio z cukinii z miętą

To "danie", które odświeża i jest świetną przystawką przed posiłkiem. Idealnie pasuje do grillowanych dań (co już sprawdziłyśmy :)).
Z cyklu - takie proste, a dobre :)


SKŁADNIKI (2-3 porcje):
inspiracja: "Kuchnia" 9/2009
  • cukinia (30 dag)
  • mięta (świeża lub suszona)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • pieprz
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych
  • kawałek parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię pokroić na cienkie plasterki i ułożyć je na talerzach. Wymieszać oliwę z cytryną i miętą. Posmarować cukinię, delikatnie posypać solą i pieprzem. Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe i posypać nimi cukinię. Odstawić na kilkanaście minut. Bezpośrednio przed podaniem posypać grubymi wiórkami parmezanu. 

wersja ułożenia Izki :)





moja wersja :)

3 komentarze:

  1. Sliczne zdjecia Kasiu. Cukinie wprost uwielbiam a takie pyszne cukiniowe capaccio w polaczeniu z mieta (bardzo mi takie polaczenie smakuje) zjadlabym bez namawiania :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo jestem ciekawa jak cukinia smakuje w takiej odsłonie , przepis na pewno do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)