SKŁADNIKI:
- rukola (ok. 100 g)
- opakowanie boczku wędzonego Morliny lub innego cienko krojonego (150 g)
- 300 g filetu z indyka bez skóry
- 1/4 białej cebuli (w białej łupince)
- sól, pieprz
- oliwa
- winogrona czerwone słodkie
- orzechy włoskie (połówki lub ćwiartki)
- 5 dag startego sera koziego Chevrette
- oliwa z oliwek + ocet balsamiczny
- sok z 1/2 mandarynki
PRZYGOTOWANIE:
Indyka opłukać, osuszyć, podzielić na tyle podłużnych cząstek, ile jest plasterków boczku (mi wystarczyło na 8 części). Oprószyć szczyptą soli (bo boczek jest słony) i pieprzem. Każdy kawałek zawinąć w boczek. Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć fileciki i smażyć kilka minut do momentu zarumienienia z każdej strony - delikatnie obracać roladki.
W misce przygotować rukolę - ilość wg uznania.
Dodać pokrojone na pół winogrona - 15 sztuk, garść orzechów oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę (niekoniecznie).
Do sałatki dodać mięso z patelni - można każdą roladkę przekroić po skosie na 3-5 części. Posypać kozim serem.
Tuż przed podaniem skropić sokiem z mandarynki/pomarańczy oraz dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę octu balsamicznego. Lekko wymieszać. Dodałam gotową mieszankę oliwy z octem balsamicznym (w jednej butelce) - po wstrząśnięciu mixtura się łączy i służy jako gotowy dressing do sałatki :)
Można też wzbogacić tę sałatkę o pomidorki koktajlowe, zielonego ogórka, ser kozi zastąpić mini mozzarelkami pokrojonymi na pół oraz dodać cząski słodkiej pomarańczy (bez błonek). Obie wersje równie pyszne - robiłam w Sylwestrowy wieczór ;) Było pysznie!
W misce przygotować rukolę - ilość wg uznania.
Dodać pokrojone na pół winogrona - 15 sztuk, garść orzechów oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę (niekoniecznie).
Do sałatki dodać mięso z patelni - można każdą roladkę przekroić po skosie na 3-5 części. Posypać kozim serem.
Tuż przed podaniem skropić sokiem z mandarynki/pomarańczy oraz dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę octu balsamicznego. Lekko wymieszać. Dodałam gotową mieszankę oliwy z octem balsamicznym (w jednej butelce) - po wstrząśnięciu mixtura się łączy i służy jako gotowy dressing do sałatki :)
Można też wzbogacić tę sałatkę o pomidorki koktajlowe, zielonego ogórka, ser kozi zastąpić mini mozzarelkami pokrojonymi na pół oraz dodać cząski słodkiej pomarańczy (bez błonek). Obie wersje równie pyszne - robiłam w Sylwestrowy wieczór ;) Było pysznie!
Podeślę mojemu boyfriendowi - może mi taką zrobi ;] Może obniży 100 % skuteczności, bo jest zupełnym antytalentem w kuchni :]]]
OdpowiedzUsuńTrudno zepsuć taką sałatkę ;) Jak nie przypali indyka to reszta nie może się nie udać ;)
Usuń