- trzy filety z pstrąga (ok. 200 g każdy)
- 2 jajka (+ 2 łyżki mleka)
- mąka (do obtoczenia)
- bułka tarta
- płatki migdałów
- Fit up przyprawa do ryb
- sól prowansalska
- pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- sok z limonki SALSA MANGO
- 1 dojrzałe mango
- mała cebulka czerwona
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
- szczypta chili
- 1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Filety opłukać, osuszyć, posypać przyprawą Fit up do ryb (zawiera m.in. tamaryndowiec indyjski, imbir, cebulę i liście kolendry) i natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę (można też przyprawić dzień wcześniej). Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami migdałów. Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie z masłem (2 łyżki masła i ok. 4-6 łyżek oliwy) z obu stron, na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotować salsę mango: pokroić mango na kosteczkę, posiekać cebulkę i pietruszkę. Wymieszać wszystko, dodać oliwę i doprawić do smaku.
Salsa z mango? Brzmi bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńA pstrągi bardzo lubię.
Na pewno wypróbuję to połączenie.
Pozdrawiam,
SWS
To świetne połączenie! Sama ostatnio przygotowałam pieczonego pstrąga z farszem z mango. http://wbrzuchu.blogspot.com/2010/12/pstragi-w-dwoch-odsonach.html Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCudnie i pysznie! Ja zawsze lubiłam przeciwstawne smaki: słodki-słony, wytrawny-słodki.
OdpowiedzUsuńnabrałam ochoty na taką rybkę
OdpowiedzUsuń