SKŁADNIKI:
- 4 kapelusze portobello
- pół bakłażana
- pół puszki krojonych pomidorów (z sokiem)
- pół kulki mozzarelli
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 1 cebulka czerwona
- ząbek czosnku
- łyżeczka przyprawy Fit up do duszonych warzyw
- łyżeczka płatków słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć cebulkę i czosnek i płatki słodkiej papryki. Bakłażana osolić, odstawić na kilka minut, by puścił soki, po czym opłukać, osuszyć, pokroić na kostkę i wrzucić na patelnię. Gdy wchłonie oliwę i trochę zmięknie dodać pomidory z puszki, wymieszać i przykryć patelnię. Dusić kilka minut.
Kapelusze umyć i osuszyć, wyciąć nóżki (można je pokroić i dodać na patelnię). Posmarować oliwą, delikatnie posolić od wewnątrz i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut.
Gdy bakłażany będą już zupełnie miękkie przyprawić solą, pieprzem i przyprawą Fit up. Wyjąć kapelusze z piekarnika i napełnić masą. Wstawić ponownie, zapiekać ok. 15-20 minut. Pod koniec pieczenia posypać startą mozzarellą i piec do jej rozpuszczenia (ok. 2 minuty).
Posypać pietruszką i podawać z ryżem jaśminowym.
ale cudeńko
OdpowiedzUsuńFajne i apetyczne.
OdpowiedzUsuńsmakowicie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńRobiłam już portabello, ale z zupelniem innym wsadem:) Twoja propozycja bardzo mi się podoba, sprawdzone dobre połaczenia - bakłażany, pomidory, mozarella.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam brązowe pieczarki, więc na nadziewane portobello na pewno się skuszę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńgrzyby portobello... pierwsze widzę i słyszę.
OdpowiedzUsuńale moje oczy się radują. bo wygląda to cudownie.
wygląda niezwykle ciekawie :)
OdpowiedzUsuńbłogosławię cię za ten przepis ! właśnie kupiłam te wielgachne pieczary i nie wiem co z nimi zrobić ;D
OdpowiedzUsuńFajnie sprawdzają się też w burgerach :)
Usuń