SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 20 dag miękkiego masła MASA SEROWA:
- 15 dag miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 całe jajo
- 1 budyń śmietankowy w proszku (64 g)
- 900 g twarożku naturalnego z wiaderka President (półtłusty, potrójnie mielony) DODATKOWO:
- 1 puszka brzoskwiń bez zalewy, osuszonych
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- masło + drobna tarta bułka do formy
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować blachę do pieczenia 25x40 cm, 6-7 cm wys. Składniki na ciasto wymieszać w misce, a potem wyrobić na blacie, uformować kulę, podzielić ją na 3 części. Jedną włożyć do zamrażarki - posłuży jako kruszonka na koniec. Resztę ciasta rozwałkować, wylepić nim wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę (dno i brzegi). Masło utrzeć z cukrem i jajem, dodać serek President oraz budyń w proszku. Wyłożyć masę sernikową na ciasto, wyrównać łyżką. Każdą połówkę brzoskwini pokroić na 4 części. Ułożyć równomiernie na masie. Piekarnik nagrzać na 170 - 175 stopni. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przykryć brzoskwinie, a na koniec zetrzeć na tarce kulkę ciasta z zamrażarki. Wstawić blachę do piekarnika , piec 60 minut.
Schłodzony sernik smakuje najlepiej z filiżanką kawy :)
Schłodzony sernik smakuje najlepiej z filiżanką kawy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)