- 0,8-1 kg poszatkowanej białej kapusty
- 2 marchewki
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 2 czerwone cebulki
- duży ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól morska
- sos sojowy
- przyprawa chili w proszku
- zioła prowansalskie (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
Do dużego garnka włożyć kapustę, marchewkę (jedną pokroiłam, a drugą starłam), pokrojone łodygi selera, cebulę i czosnek. Dodać listki i ziele oraz łyżkę soli. Zalać wrzątkiem, tak by wody było jeszcze raz tyle co warzyw. Zagotować. Gotować ok. 30 minut. Dodać posiekane świeże zioła. Doprawić sosem sojowym, szczyptą chili i koncentratem. Jeśli zupa wydaje się mało słona można doprawić wg uznania i dodać trochę suszonych ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)