- składniki:
- 1/2 piersi z kurczaka bez skóry( filet)
- marynata:imbir w proszku
- sól, pieprz, słodka papryka
- oliwa - 3 łyżki
- 1 łyżka miodu płynnego naturalnego salsa mango:
- 1 owoc mango
- 1/2 papryczki świeżej papryczki chili bez pestek (wąskiej podłużnej)
- kilka listków kolendry i mięty (świeże)
- sok z 1/2 limonki
- mała cebulka czerwona
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz salsa awokado:
- 1 awokado
- 1/2 małej czerwonej papryki lub słodki pomidor bez skórki i nasion
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków kolendry
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Filet opłukać, oczyścić z błonek, podzielić na 4 części, delikatnie rozbić. zamarynować z oliwą, miodem, imbirem i przyprawami. Salsę mango stworzyć z: obranego i pokrojonego w kostkę mango, drobno posiekanej chili, cebuli, kolendry, mięty i przypraw. Tak samo z salsą awokado. Awokado szybko skropić sokiem by nie ściemniało, wymieszać z ziołami i przyprawami. Kurczaka grillować na rozgrzanej patelni grillowej chwilę z obu stron do zarumienienia.
Placki tortilla pokrojone na 8 części włożyć do nagrzanego wcześniej na 200 stopni piekarnika i wyłączyć grzanie. Po chwili powinny być dobre, chrupiące, ale uwaga, nie mogą się zrobić mocno brązowe! Łatwo o nich zapomnieć, pieczenie trwa tylko chwilę. Filet podawać z trójkątami chrupkiej tortilli i salsą, jak na zdjęciu - jako tapas (przystawka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)