SKŁADNIKI:
- 15 sztuk makaronu cannelloni( duże rurki do faszerowania) Farsz:
- 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 100g poszatkowanej drobno kapusty (biała lub pekińska)
- łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek, ewentualnie przyprawa do mięsa mielonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebulka czerwona drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony Sos:
- 1 pudełko sosu/przecieru pomidorowego pasatta 500 g
- 1 puszka pomidorów krojonych (gęste) 400 g
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- sól, pieprz
- ser żółty, np Morski - 250 g
- oraz masło do wysmarowania formy
Prostokątną formę żaroodporną wysmarować masłem.
W dużej misce wymieszać mięso mielone wraz z jajem, koncentratem, zieleniną, czosnkiem, cebulką i przyprawami. Dodać poszatkowaną drobno kapustę. Jeśli ktoś ma główkę białej - można zetrzeć na tarce.Wymieszać.
Farszu wyszło idealnie na 15 rurek. Nadziewać kolejno każdą, używając małej łyżeczki. Ułożyć w formie obok siebie. Wymieszać sos pomidorowy z kartonu ze śmietaną, dodać 2-3 łyżki wody. Doprawić do smaku. Zalać makaron, rozprowadzić sos łyżką. Piec 40 minut w temp. 180 stopni.
Wyciągnąć po tym czasie z pieca. Pomidory w puszce zmiksować, doprawić szczyptą soli i pieprzem, polać makaron, tworząc kolejną warstwę sosu, posypać serem startym na grubych oczkach. Zapiekać jeszcze 10-15 min w temp 190-200 stopni.
Wyjąć z piekarnika i podawać od razu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)