- 30 dag rydzów świeżych lub z zalewy solnej
- 10 dag żółtego sera gouda
- 10 dag twardego sera Bursztyn
- 10 dag sera koziego Chevrette
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula czerwona
- 4 jaja
- op. kwaśnej śmietany 12 lub 18% (200 ml)
- 2 łyżki dobrego, prawdziwego masła
- mały pęczek natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz (np. kolorowy lub tylko czerwony)
Świeże rydze oczyścić, opłukać, osuszyć - podsmażyć ok. 15 minut na maśle wraz z cebulą pokrojoną w piórka lub krążki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli mamy rydze ze słoika, z zalewy - wyrzucić na sito i przepłukać wodą, osuszyć. Dużą formę do tarty (30 cm) wysmarować masłem. Wyłożyć formę, dociskając mocno do ścianek blaszki. Rydze z cebulą wyłożyć na na ciasto. W misce wymieszać kubeczek śmietany, trzy rodzaje sera startego na tarce oraz jaja, doprawić solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Powstałą masą zalać rydze na formie. Na końcu ozdobić kilkoma rydzami i krążkami cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni - piec około 25 minut. Pod koniec można zwiększyć temp. o 20 stopni do zarumienienia wierzchu.
Podawać od razu po upieczeniu, posypać czerwonym pieprzem i natką pietruszki, można podać z kleksem kwaśnej śmietany, ale i bez tego tarta jest wyśmienita, więc po co psuć smak :) Porcji 4 lub 6 - w zależności od apetytu :) Forma do tarty może być mniejsza - wtedy tarta będzie grubsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)