- NA 12 SZTUK:
- 500 g paluszków surimi (2 x opakowanie po 12 sztuk)
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki
- dwie małe dymki ze szczypiorkiem
- 1 mała cebulka czerwona
- olej
- masło
- opcjonalnie mąka Do podania:
- brokuł
- oliwa czosnkowa
- orzeszki piniowe
Każdy paluszek surimi podusić widelcem, przełożyć powstałe "wiórki" do miski, dodać jajko, szczyptę soli, świeżo mielony pieprz do smaku. Dodać drobno posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i szczypior. Wymieszać dokładnie. Na dużej patelni rozgrzać olej. Nabierać masę krabową łyżką, następnie w dłoniach formować małe klopsiki - z podanych proporcji wyszło 12 sztuk (wystarczy na 3-4 osoby). Można delikatnie obtoczyć klopsiki w mące, ale nie jest to konieczne. Smażyć z obu stron na złocisty, lekko rumiany kolor, ostrożnie obracać - są delikatne. Jak oleju na patelni będzie ubywać - dodawać masło. Uważać by nie przypalić klopsików!
Brokuła opłukać, podzielić na różyczki,włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i posolić. Gotować 5 minut, ma być al dente. Klopsiki podawać z brokułem polanym czosnkową oliwą z oliwek, posypać orzeszkami. Można podawać je także z bagietką moczoną w oliwie lub z ryżem i dowolnymi świeżymi warzywami, np. papryką. Sos jogurtowo-czosnkowy także pasuje. Klopsiki są smaczne także na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)