- 150 g ryżu krótkoziarnistego - 1,5 paczki
- pół filetu z piersi kurczaka
- 1 kiełbasa podsuszana, podwędzana, np myśliwska
- 15 krewetek tygrysich
- 2 młode, drobne marchewki
- 1 papryka zielona lub czerwona
- 1mała puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów (+ 1 świeży, ale niekoniecznie)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebulka dymka ze szczypiorem
- 1 cebula czerwona
- kawałek zielonej części pora
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 kostka bulionowa
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, chili (suszone, grubo mielone)
- olej
Warzywa umyć, pokroić wedle uznania. Kiełbasę pokroić, pierś umyć, usunąć niepotrzebne błonki, pokroić drobno, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka. Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, usunąć ogonki (ścisnąć ogonek i wykręcić). Ja najpierw pokroiłam wszystkie składniki i umieściłam w miseczkach, dzięki czemu dalsze etapy poszły szybko i sprawnie z jednoczesnym utrzymaniem porządku miejsca pracy :) Cebulę, pora podsmażyć chwilę na oliwie. Dodać marchew, seler, kukurydzę i paprykę. Dusić dalej ok 20 min, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać czosnek, krewetki, pierś z kurczaka i kiełbasę, dusić kolejne 10 minut. Na patelnię dodać ziarenka ryżu (krótkoziarnisty parboiled) i zalać ok 0,5 l bulionu (woda + 1 kostka drobiowa lub wołowa) lub rosołem z obiadu jeśli mamy. Dodać pomidory. Dusić aż ryż będzie dobry(ale nie rozgotować go). W tym czasie nie trzeba mieszać. W razie potrzeby podlać wodą. Na końcu doprawić chili i pietruszką. Podawać prosto z patelni, wykładać na talerze, posypać szczypiorkiem. Można posypać też ulubionym serem żółtym lub parmezanem. Do jambalayi możesz dodać także dowolne składniki: rybę, ulubioną szynkę, kulki z mięsa mielonego, groszek, dowolne wyraziste przyprawy np. szafran, kmin rzymski, curry. Wszystko dusi się na jednej patelni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)