- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru pudru i 2 łyżki wody do posmarowania rogali
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce, dodać ciepłą wodę i oliwę. Szybko wymieszać łyżką, wyłożyć na blat, wyrobić dłońmi elastyczne ciasto.
Odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie raz jeszcze zagnieść ciasto, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Rozwałkować ciasto na okrąg grubości 1-2 cm. Przekroić ostrym nożem na 6-8 trójkątów.
Z każdego zwinąć rogalik, zaczynając od szerszej części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na pół godziny.
W miseczce wymieszać 2 łyżki zimnej wody z łyżeczką cukru pudru - posmarować pędzelkiem rogale.
Rozgrzać piekarnik 190 stopni. Piec 25 minut do zarumienienia.
Podawać po wystygnięciu. Najlepiej z masłem, ulubioną konfiturą albo wersja dla dzieci - z nutellą :)
wczoraj piekłam te rogaliki i wyszly mi bardzo suche i chciałabym się spytać czy to może być wina tego, że były za długo w piekarniku czy może za dużo mąki dałam ?
OdpowiedzUsuńOlikander a jak je piekłaś? Bo np termoobieg mocno wysusza pieczywo i wtedy najlepiej dodatkowo trzeba włożyć do piekarnika naczynie z wodą lub pokropić wodą ścianki piekarnika.
OdpowiedzUsuńpiekarnik, który posiadam niestety jest baaaaaardzo starej daty i nie umiem się z nim zaprzyjaźnić i wszystko co do niego wkładam albo nie wychodzi albo wychodzi godzine po wskazywanym w każdym przepisie czasie . w sumie z tego co doszłam podczas obsługi to bardzo piecze od góry i może dlatego też tak wysuszył rogale. nic spróbuje ponownie mam smaka na nie więc się nie poddam i tym razem włoże jakieś naczynie z wodą może poskutkuje. dziękuje :)
OdpowiedzUsuń