SKŁADNIKI:
- pół małej piersi z kurczaka (bez skóry)
- sałata lodowa
- 1 pomidor
- pół zielonego ogórka
- 1 mała cebula czerwona
- drobne kiełki (brokuła, lucerny, rzeżucha)
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek w proszku (lub zamiennie przyprawa do grilla)
- olej do smażenia
sos:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować sos - wymieszać majonez z jogurtem, doprawić do smaku.
Sałatę lodową opłukać, osuszyć, pokroić ostrym nożem na paski, lub porwać na drobne kawałki. Wymieszać w misce z połową sosu majonezowego. Ilość sałaty zależy od tego ile porcji chcesz przygotować. Proporcje sosu podaję na 2 osoby.
Filet opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić w paski, natrzeć przyprawami, zgrillować na patelni, na rumiano na małej ilości oleju.
W tym czasie umyć i pokroić pomidora w ósemki, cebulą w krążki i ogórka na półplasterki.
Sałatę wyłożyć na dwa talerze, przybrać warzywami, posypać pieprzem. Na środku ułożyć kiełki. Przybrać paskami kurczaka tak by utworzyć "piramidkę".
Sos majonezowy podawać osobno w kokilce po to, żeby można było maczać w nim paski kurczaka.
Pysznie smakuje z ciepłą bułeczką z ziołowym masłem. Ja podałam upieczony przeze mnie chlebek ziarnisty ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)