Oto jedno z moich ulubionych dań - fantastyczny czarny ryż, warzywa i pyszne, klasycznie przygotowane krewetki... nic więcej nie potrzeba do szczęścia :)
Krewetki z jarmużem na sałatce z czarnego ryżu
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 100 g czarnego ryżu jaśminowego Risana
- pół papryki czerwonej lub żółtej
- 2 pomidory
- kilka oliwek
- łyżka oleju lnianego
- 125 g krewetek
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków jarmużu
- łyżka masła klarowanego (do smażenia)
- sól i pieprz
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić.
2. Pomidory, paprykę i oliwki pokroić i wymieszać z ryżem. Przyprawić solą i pieprzem i pokropić olejem lnianym.
3. Krewetki obrać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną drobno szalotkę i pokrojony czosnek.
4. Wrzucić na patelnię krewetki i smażyć, aż lekko się zarumienią. Dodać jarmuż i smażyć jeszcze chwilę. Przyprawić solą i pieprzem i posypać natką pietruszki.
5. Krewetki serwować na przygotowanej sałatce z czarnego ryżu.
Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńmasz rację! nic więcej nie trzeba do szczęścia:)
OdpowiedzUsuń