Jeśli zostanie wam garstka kaszy z poprzedniego dnia to jest świetny pomysł na jej wykorzystanie. Można dodać też pokrojone ostatnie plasterki szynki lub kawałeczki mięsa. Nic się nie zmarnuje i będzie naprawdę pysznie!
Faszerowane portobello z kaszą, papryką i cheddarem
SKŁADNIKI:
(2–3 porcje)
- 6 dużych kapeluszy grzybów portobello
- mała czerwona papryka (lub pół dużej)
- 2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej, może też być bulgur lub kasza owsiana)
- duża szalotka (lub zwykła, średnia cebulka)
- ząbek czosnku
- 50-70 g cheddara (lub innego sera o wyrazistym smaku)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki
do podania: - sałata / sałatka, pieczywo
- opcjonalnie: szczypta tymianku na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
1. Grzyby wytrzeć zwilżonym, papierowym ręcznikiem. Odciąć nóżki i drobno je pokroić.
2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (grzanie góra-dół).
3. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju i ułożyć kapelusze – podsmażyć po ok. 3 minuty z obu stron, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Na tę samą patelnię wlać olej rzepakowy, wrzucić drobno pokrojoną szalotkę i pokrojony ząbek czosnku. Zeszklić, po czym dodać posiekane nóżki grzybów i drobno pokrojoną paprykę. Dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 7-10 minut – aż papryka zmięknie. Odparować całą wodę.
5. Zestawić patelnię z ognia, dodać kaszę i przyprawić masę solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
6. Nałożyć masę na grzyby i posypać startym cheddarem. Piec 20 minut. Po upieczeniu posypać tymiankiem. Można podawać z ulubioną sałatką i pieczywem.
3. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju i ułożyć kapelusze – podsmażyć po ok. 3 minuty z obu stron, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Na tę samą patelnię wlać olej rzepakowy, wrzucić drobno pokrojoną szalotkę i pokrojony ząbek czosnku. Zeszklić, po czym dodać posiekane nóżki grzybów i drobno pokrojoną paprykę. Dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 7-10 minut – aż papryka zmięknie. Odparować całą wodę.
5. Zestawić patelnię z ognia, dodać kaszę i przyprawić masę solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
6. Nałożyć masę na grzyby i posypać startym cheddarem. Piec 20 minut. Po upieczeniu posypać tymiankiem. Można podawać z ulubioną sałatką i pieczywem.
Pychotkowo wygląda więc się chyba skuszę i zrobię :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuń