Strony

piątek, 25 listopada 2016

Pasztet jaglano-dyniowy (wegański)

Długo zastanawiałam się na co przeznaczyć ostatnią dynię hokkaido od mamy i... w końcu wybór padł na pasztet! :) Pasztet pełen naprawdę dobrych i zdrowych składników - poza dynią jest tu kasza jaglana, pestki słonecznika, cebulka, czosnek i marchewka.



Pasztet świetnie smakuje z chrzanowym sosem lub musem. I świetnie sprawdzi się na świątecznych stołach u wszystkich, którzy nie jedzą mięsa :)



Pasztet jaglano-dyniowy (wegański)

SKŁADNIKI:
(na keksówkę o dł. 22 cm)
  • 2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • mała dynia hokkaido (ok. 0,7-0,8 kg) + oliwa i odrobina soli do pieczenia
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie marchewki (ok. 0,3-0,4 kg)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska (3 płaskie łyżeczki)
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (ok. 0,5 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cząbru
  • bułka tarta lub kasza manna (ok. 3-4 łyżki)
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • pestki dyni - na wierzch

PRZYGOTOWANIE:
1. Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić w kawałki - ze skórką. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć dynię, pokropić oliwą i lekko posolić. Piec ok. 45 minut. 
2. Kaszę jaglaną ugotować (najlepszy sposób na gotowanie: klik).
3. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
4. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę i najpierw zeszklić cebulkę, po czym dodać marchewkę. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut (można lekko podlać wodą), aż marchewka zmięknie.
5. Do miski włożyć upieczoną dynię i zblendować na puree (jak najbardziej gładkie, gdy nie obieraliście dyni).
6. Do miski z dynią dodać kaszę, marchewkę z cebulką i czosnkiem, uprażone pestki słonecznika i przyprawy i zblendować. Spróbować i ewentualnie doprawić. Dodać trochę kaszy manny do zagęszczenia masy.
7. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C, grzanie góra/dół. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Na wierzch posypać pestki dyni i lekko "wklepać". Piec 1 godzinę, na ostatnie 5 minut przełączyć na funkcję grill, by lekko przyrumienił się od góry.
8. Po wyjęciu z piekarnika zupełnie wystudzić i dopiero wówczas wyjąć z formy.





2 komentarze:

  1. Jest jakiś błąd w proporcjach ponieważ mi wyszła duża keksowka a nie mała. Podejrzewam że chodzi o błąd w ilości kaszy jaglanej... Było jej bardzo dużo po ugotowaniu

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)