Ciasto jest pyszne - bardzo wilgotne i mocno owocowe, optymalnie słodkie - takie jak lubię. Degustowali je też znajomi Kasi z pracy, moja ekipa z pracy i nasi rodzice - mama wpisała je na stałe w swoje deserowe menu ;) Same pochwały świadczą o tym, że warto je piec jak najczęściej. Więc jeśli jadą goście... koniecznie zróbcie ciasto! :)
Proste i szybkie ciasto z jabłkami
SKŁADNIKI:
- masło + bułka tarta albo papier do pieczenia do wysmarowania / wyłożenia blachy
- 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej papierówek)
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru kryształ
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce - maliny, borówki, agrest, porzeczka lub śliwki + odrobina mąki*
PRZYGOTOWANIE:
1. Formę 30 x 25 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni (grzanie góra/dół).
3. Papierówki obrać, dowolnie pokroić bezpośrednio na blachę.
4. Cukier ubić z całymi jajkami na jasną, puszystą masę, dodać przesianą mąką i proszek do pieczenia, ubić na niższych obrotach do połączenia składników.
5. Masą zalać jabłka na blasze. Dodać pozostałe owoce - połówki lub ćwiartki śliwek bez pestek lub obtoczone w mące mniejsze owoce - maliny, borówki, porzeczki, agrest - by nie zatopiły się w cieście.
6. Piec 40-50 minut w 180 stopniach. Wyjąć, lekko wystudzić przed krojeniem, posypać cukrem pudrem.
7. Podawać lekko ciepłe z lodami lub na zimno.
Następnego dnia jest równie pyszne - cały czas wilgotne i mocno owocowe.
* Można zrobić je z samymi jabłkami.
ciasta z jabłkami to moja słąbość :) Cudownie wyszło :)
OdpowiedzUsuńbez tłuszczu margaryny masła?
UsuńBez tłuszczu
UsuńUwielbiam takie szybkie ciach - szybko powstają i szybko znikają, a są mega apetyczne :D
OdpowiedzUsuńale smakowite zdjęcia! takie ciasta lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, ciasto jest rewelacyjne. Czy jeśli dam jabłka na wierzch i powciskam w środek, to ciasto też wyrośnie? Chciałabym, żeby jabłka nie były na samym spodzie ciasta.
OdpowiedzUsuńTak, powinno wyrosnąć - staraj się pokroić jabłka w małe kawałki, żeby nie były zbyt ciężkie.
UsuńPYCHA CIASTO.WŁAŚNIE ZROBIŁAM DODAŁAM JEŻYN I WIŚNI NA WIERZ OBTOCZONYCH W MĄCE.
Usuńwlasnie sie piecze zobaczymy staszek
OdpowiedzUsuńdziadek wlasnie sie piecze zobaczymy
OdpowiedzUsuństaszek wtorek 30 12 2014 wlasniejest w iekarniku
OdpowiedzUsuńSmaczne, słodkie i wilgotne ciacho. Niezła baza do innych owoców. Zrobiłam dziś z jabłkami i jest fajne.
OdpowiedzUsuń21-01-2015
no wlasie wstawilam ;p lubie jabka i szybki ciasta wiec trafione w setno ;p;p;p
OdpowiedzUsuńNie sądziłam, że pieczenie może być tak przyjemne! ciasto zrobione, zjedzone, jutro piekę kolejną balachę :D
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis! :D
OdpowiedzUsuńpychotka,miałam kilka jabłek kwaśnych okrutnie nikt ich nie chciał jeść,a ciasto zniknęło w oka mgnieniu.Polecam serdecznie
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne....proste szybkie I latwe polecam.....
OdpowiedzUsuńA czy zamiast śliwek mozna dac morelki na wierzch?
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńA czy zamiast sliwek mogą byc morele?na wierzch?
OdpowiedzUsuńwłasnie robie to ciasto jest juz w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie w piekarniku....próbuje w tortownicy mam nadzieję że wyjdzie .....pachnie cudnie...napiszę po konsumpcji 😊
OdpowiedzUsuńPychota :) piękne podsumowanie stresujacego dnia w pracy, pieczenie mnie uspokaja jak nic a poźniej takie pyszne i pachnące ciast mniamniam
OdpowiedzUsuńWyszło cudownie.Chrupiace z wierzchu ,puszyste wewnątrz.
OdpowiedzUsuńwłaśnie wyciągnęłam z piekarnika :) pierwszy raz w życiu piekłam ciasto :) zobaczymy :)
OdpowiedzUsuńCiastko super, po 40 minutach wyciagnelam z piekarnika bo myslalam ze ciasto jest juz upieczone, po ukrojeniu kawalka okazało sie ze ciasto jest w srodku jeszcze surowe wiec wstawilam ponownie do piekarnika na 20 minut, myslalam ze mi wyjdzie zakalec, ale tak sie nie stalo, placek wyszedl pulchny , polecam
OdpowiedzUsuńsuper ciacho przed chwila wyjelam z piekarnika szkoda ze nie mialam innych owocow tylko jablka polecam
OdpowiedzUsuńwłaśnie się piecze, pachnie rewelacyjnie :))) Kinga
OdpowiedzUsuńMaka tortowa moze byc ?
OdpowiedzUsuńMoże być :)
UsuńZ jabłkami piekę to świetne ciacho non-stop.Czy może być też z rabarbarem??? czy ktoś próbował???
OdpowiedzUsuńMyślę, że rabarbar jak najbardziej się sprawdzi w tym cieście, choć dodałabym go trochę mniej niż jabłek i obtoczyła w mące ziemniaczanej (ok. 2 łyżki)
UsuńMąż upiekł dzisiaj-ciasto super:)Agata
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto dzisiaj koło południa. Poszłam do sąsiadki na kawę. Nie było mnie z godzinkę. Jak wróciłam ciasta też już nie było....Domownicy wciągneli w 5 minutek. Musiałam piec drugie, żeby dać sąsiadce na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńdlaczego tam nie ma żadnego tłuszczu : masło, margaryna, olej ???? na pewno nie trzeba dodawać - zestresowana monika
OdpowiedzUsuńPiekę już chyba milionowy raz i wierz mi nie trzeba😉przez to też ma mniej kalorii 😊a teraz rabarbarowo-truskawkowe
UsuńTeściowa zrobiła mi "niespodziankę" i nakroiła mi z kilogram jabłek, do placuszków, a ja prosto z pracy i za godzinę z hakiem wyjeżdżam. Znalazłam ten przepis, dodałam śliwek i po 15 minutach w piekarniku - rewelacja! Jabłka się nie zmarnowały!
OdpowiedzUsuńDzis je upieklam! Przepyszne,wilgotne i cudownie mieciutkie!!!
OdpowiedzUsuńBes
Witam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten cudowny przepis, to pierwsze samodzielnie wykonane ciasto wyszło pyszne ! Na początku mama miała obawy ,,a czy to nie za dużo jabłek? przecież to sie nie dopiecze". Przed chwilą przyszła i prosiła abym w poniedziałek upiekła następne ! Dziękuje jeszcze raz <3
Ola.
Witam, czy owoce mogą być mrożone? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńag
Istnieje ryzyko, że za mocno puszczą sok - można ich dodać mniej i obtoczyć w mące.
UsuńWitam wszystkich kocham placki z każdym rodzajem owoca ,pewnie bd pyszne:-) moje ciasto już wstawilem do piekarnika i czekam na efekt końcowy . Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńCala blaszka rozplynela sie w ustach...w mgnieniu oka! Pyszne! Dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńMam tylko termoobieg😕czy ktoś wie jak długo i jaka temperatura?
OdpowiedzUsuń