Tym razem maluchy zamknęłam w słoikach w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą i chili. Będą w sam raz na zimę... Spróbujecie? Świetnie pasują do mięs i ryb z grilla, więc pewnie kilka słoiczków zniknie już jesienią.
Cukinia z kurkumą i chili w słodko-kwaśnej zalewie
SKŁADNIKI:
(na ok. 10 słoiczków 0,3 ml)
- 1,5 kg małej zielonej cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 biała cebula
- 1 ostra czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki gorczycy jasnej
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinie opłukać, odciąć końcówki. Pokroić w grube plastry (większe na pół lub ćwierć plastry).
2. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a ostrą papryczkę w cienkie krążki.
3. Dodatki - warzywa, ziele, liść i gorczycę wkładać na dna wyparzonych słoików, wypełniać cukinią, starając się, by zmieściło się jak najwięcej, zostawiając 2 cm przestrzeni od góry.
4. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą wypełniać słoiki, zostawiając 1-1,5 cm przestrzeni od zakrętki. Dobrze zakręcić.
5. Umieścić w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości - woda nie powinna dotykać nakrętki. Pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania.
6. Wyciągać, pozostawić do wystudzenia. Trzymać w suchym, najlepiej zacienionym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)