Oto spontaniczna powtórka tego dania, spowodowana nieplanowanym zakupem łopatki wieprzowej. Marynatę stworzyłam "w biegu" z dostępnych w domu składników, a dalej postępowałam wg instrukcji, której główna zasada brzmi: cierpliwość :) Udało się i wyszło pysznie! Do pulled pork proponuję ketchup, czatnej, sos bbq lub inny z wyraźnym posmakiem wędzonej papryki. Nam najlepiej smakuje na zimno - w kanapkach z konfiturą z czerwonej cebuli i pikantnym sosem, jednak poniżej podaję przykłady, jak ciekawie wykorzystać upieczone mięso w innych wersjach (część z nich zapewne wkrótce pojawi się na blogu:)
Cierpliwości i smacznego (bo warto!) :)
Pulled pork
(z domową konfiturą z czerwonej cebuli i domowymi bułeczkami otrębowymi)
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego lub tłuczonego pieprzu kolorowego
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego + gorąca woda
PRZYGOTOWANIE:
1. Przyprawy i sos wymieszać razem w misce, umieścić mięso w marynacie, dokładnie je natrzeć, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki lub w chłodne miejsce.
2. Piekarnik rozgrzać do temp. 100 stopni C góra/dół. Mięso włożyć do brytfanny z pokrywką lub do naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową.
3. Piec pod przykryciem przez 9-10 godz., obracając mięso co dwie godziny na drugą stronę. Po upieczeniu rozdrobnić mięso na włókna, używając widelca - będzie to niezwykle proste :) Podlać miodem wymieszanym z odrobiną gorącej wody.
Podawać jako:
Na zdjęciach z domowymi bułeczkami otrębowymi, domową konfiturą z czerwonej cebuli i sałatą. Do smaku dodatkowo: wędzona papryka, czatnej z ostrych zielonych pomidorów :)
Ile to ja już czasu marzę o tym, by zrobić pulled pork w domu...a jednocześnie cały czas to odwlekam. Wygląda naprawdę ekstra!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulled pork :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda, na pewno zrobię coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńo kurcze, rewelacyjna ta kanapka!
OdpowiedzUsuńPysznie! Bardzo lubię to wydanie wieprzowiny :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie! Nigdy nie jadłam czegoś podobnego, bardzo mnie kusi :D
OdpowiedzUsuńboskie!
OdpowiedzUsuńNie ma polskiego tlumaczenia "pulled pork"?
OdpowiedzUsuńJest, "ciągnięta, pociągnięta", w dowolnym tłumaczeniu "wyczesana" oczywiście wieprzowina :)
Usuń