Oto danie, które szczególnie trafi w serce miłośnika ryb i warzyw (jednego znamy bardzo dobrze :)). Polecamy... nie tylko na szczególne okazje!
Pieczony w panko filet z mintaja podany na ratatui
SKŁADNIKI (dla 2-3 osób):
- 450 g polędwicy z mintaja, filet bez skóry i ości (lub innej dobrej jakości ryby mrożonej, z małą zawartością glazury, np polędwica z dorsza, halibut)
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 4 czubate łyżki japońskiej panierki panko
- 1 łyżka rozpuszczonego masła 82%
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub łagodnej oliwy
- duża czerwona papryka (lub dwie mniejsze żółta i czerwona)
- średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- mała cukinia
- mały bakłażan
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki pikantnego ketchupu
- 1 łyżeczka suszonych listków tymianku, roztartych w dłoniach
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1. Rybę rozmrozić, natrzeć pieprzem cytrynowym i odrobiną soli, odstawić na 1-2 godz. do lodówki.
2. Paprykę, cebulę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, grzanie góra/dół.
4. Kawałki ryby obtaczać kolejno w mące, roztrzepanym jajku, panierce panko (lub bułce tartej).
5. Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec 15 minut.
6. Wyjąć, posmarować stopionym masłem, wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 5-7 minut do zezłocenia panierki (można zwiększyć temp do 200 stopni).
8. Dodać cebulę i czosnek, smażyć kolejną minutę.
9. Dodać cukinie a po 2 minutach bakłażana - podsmażyć 3 minuty*.
10. Na koniec dodać koncentrat, ketchup, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem wg uznania.
11. Rybę podawać z ratatują i obficie posypać posiekaną natką pietruszki.
Ratatuja świetnie smakuje także na zimno - jako składnik kanapek lub małych przekąsek.
* Krótki czas smażenia pozwala na zachowanie kształtu, koloru i chrupkości warzyw, dlatego w ratatui stosuję technikę szybkiego smażenia, a nie duszenia.
wygląda bardzo smacznie:D
OdpowiedzUsuńKuszące :> uwielbiam ratatouille, a w połączeniu z rybką musiało smakować obłędnie
OdpowiedzUsuńPysznie! Czy panko, oprócz chleba tostowego, ma coś jeszcze w składzie? Tzn czy można zrobić ją samemu w domu?? ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz - zaraz!! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie podane, kusząco wygląda. Pewnie kolacja była bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie.... ostatnio chciałam kupic panko, aby wypróbować je w swojej kuchni, ale nigdzie nie mogłam go dostac..
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam dzisiaj polędwicę mintaja i ten przepis na pieczoną polędwicę mintaja wykorzystam za kilka dni w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia A.D.2016.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję Autorowi Bloga .
Maria
:)
OdpowiedzUsuń