Okrągłe cukinie rzadko widzę na straganach. Mama także ma w ogrodzie tylko dwie podłużne odmiany. A "tondo chiaro di nizza" jest wyjątkowo wdzięcznym obiektem do nadziewania :) Właśnie dlatego do środka powędrowała kasza jaglana, łodyżki szparagów, kapary, suszone pomidory, pestki słonecznika i parmezan - przyprawione tylko solą, pieprzem i oliwą. Podałam ją z pyszną sałatką z rukolą, główkami szparagów, kiełkami słonecznika i dwoma dyniowymi akcentami - pestkami i olejem z pestek dyni. Taka niedzielna, lekko włoska uczta :)
Cukinia tondo zapiekana z kaszą jaglaną i szparagami + lekka sałatka z dyniowym akcentem
SKŁADNIKI:
- 3 cukinie tondo
- pół szklanki kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem)
- 5-6 suszonych pomidorów (z zalewy lub bez)
- 2-3 łyżeczki kaparów
- łyżka pestek słonecznika
- 7-8 szparagów zielonych
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
sałatka: - kilka garści rukoli
- garść pestek dyni
- główki szparagów
- olej z pestek dyni Oleofarm
- kiełki słonecznika
- kilka kropel kremu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę jaglaną ugotować - zagotować 1,5 szklanki wody, wrzucić kaszę do wrzątku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 20 min., aż cała woda wyparuje. Nie mieszać! Po ugotowaniu przestudzić.
2. Cukinie umyć, odciąć górę ("wieczko" zachować:)) i wydrążyć przy pomocy łyżeczki, tak by na ściankach zostało ok. 5 mm miąższu.
3. Ugotować szparagi - ok. 5 min. w lekko posolonej i ocukrzonej wodzie.
4. W misce wymieszać kaszę z pokrojonymi drobno pomidorami, kaparami, parmezanem, pestkami słonecznika, oliwą i pokrojonymi łodygami szparagów. Przyprawić solą i pieprzem (można też dodać ulubione zioła - np. tymianek, lub starty ząbek czosnku).
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni, grzanie góra-dół. Cukinie nadziać przygotowanym farszem i przykryć "wieczkami". Włożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Piec ok. 35-40 min.
6. W międzyczasie przygotować sałatkę - wymieszać kilka garści rukoli z kiełkami słonecznika, pestkami dyni, główkami szparagów i olejem z pestek dyni.
7. Upieczone cukinie podawać z sałatką. Można całość pokropić kremem balsamicznym i olejem z pestek dyni.
Szparagi i suszone pomidory mogłabym jeść codziennie. Pozdrowienia Dziewczyny!
OdpowiedzUsuńurocze te cukinie. u mnie też takich na targu nie widziałam. pewnie trzeba je sobie samemu wyhodować
OdpowiedzUsuńFantastyczna! Jesli uda mi sie taka znalezc, tez ja nadzieje, a co :)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuń