My w naszej kuchni używamy nieprzywierających patelni i znacznie mniej tłuszczu, ale nadal lubimy pyszne, odpowiednio przyrumienione kotleciki. Z dobrze dobranymi dodatkami są najlepszym sposobem na chandrę :) Tak jak te dzisiejsze - z dorsza i krewetek, z ziołowymi "frytkami" z cukinii i serkiem o smaku tzatziki. Można je zabrać na piknik, spakować do pudełka z lunchem lub włożyć w bułkę. W każdej postaci będą wyśmienite :)
Kotleciki z dorsza i krewetek + frytki z cukinii
SKŁADNIKI:
- 300 g dorsza bez skóry (filet lub kostka)
- 150 g krewetek tygrysich (surowe szare lub parzone, mrożone)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- sól morska
- pieprz młotkowany z kolendrą
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- limonka
- 2 średnie cukinie
- suszony tymianek
- oliwa z oliwek
- olej rzepakowy do smażenia + łyżka masła
- kremowy serek tzatziki, z ziołami lub ze szczypiorkiem lub sos tzatziki
PRZYGOTOWANIE:
1. Krewetki jeśli są zamrożone rozmrozić pod strumieniem chłodnej wody na sitku i osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć pancerzyki i ogonki.
2. Dorsza i krewetki drobno posiekać bardzo ostrym nożem.
3. Ząbek czosnku i cebulę posiekać jak najdrobniej i dodać do ryby z krewetkami wraz z pietruszką. Doprawić solą, pieprzem i limonką - spróbować czy smak nam odpowiada, po czym dodać jajko.
4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cukinie pokroić na paski kształtu frytek, wymieszać w misce z 2 łyżkami oliwy z oliwek i czubatą łyżeczką tymianku. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypać solą morską. Piec 20 minut.
5. Z masy rybno-krewetkowej tworzyć kulki wielkości małej mandarynki, lekko spłaszczać, obtaczać w bułce tartej.
6. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor, pod koniec smażenia dodać na patelnię masło (dla smaku).
7. Kotleciki przekladac na talerz z recznikiem papierowym, aby zlikwidować nadmiar tłuszczu.
8. Przełożyć kotleciki do piekarnika na blachę z cukinią na ostatnie 7-10 minut pieczenia.
9. Całość podawać razem z cząstkami limonki i sosem lub serkiem tzatziki.
czy można zamiast krewetek dodać paluszki surimi?
OdpowiedzUsuńKonsystencja jest inna i na pewno nie będzie to to samo, ale możesz spróbować.
Usuńrewelacyjne danie!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Wszystko to co kocham i to w takiej zdrowej wersji :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszny i zdrowy obiad :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńco za smakowitości!
OdpowiedzUsuńJa jestem w niebo wzięta! Kocham takie dania :) Rybka, krewetki i cukinia... Nie nooooo, ale żeś to wymyśliła idealnie!!! CHCĘ!
OdpowiedzUsuńA czy z mrozonej -znaczy rozmtozonej rybki tez wyjda? Masz doswisdczenie z mrozons rybka?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak - trzeba ją tylko całkowicie rozmrozić i później osuszyć ręcznikiem papierowym.
Usuń