Wczoraj, już po powrocie, miałam ochotę na konkretny obiad, ale tym razem postawiłam na drób, którego nie było w moim menu chyba 2 tygodnie. Pierś kurczaka - bardzo prosta w przygotowaniu i z fantastycznymi dodatkami, które przywodzą na myśl górskie klimaty.
Mięso można, ale niekoniecznie trzeba marynować - równie dobrze smakuje doprawione bezpośrednio przed zawinięciem w ciasto. Jeśli chcecie z tego dania zrobić imprezową przekąskę to zamiast czterech większych kawałków pozawijajcie w boczek i ciasto pokrojone filety. W obu wersjach polecam to danie wszystkim odczuwającym niedosyt zimowych, sycących posiłków :)
Kurczak w cieście francuskim "po zakopiańsku" :)
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (bez polędwiczek) ok. 600 g
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 2 płaty ciasta francuskiego chłodzonego
- 150 g oscypka lub innego wędzonego serka
- 1 jajko
- 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 5-6 łyżek cukru
- 100 ml gorącej wody
- 100 ml czerwnego półwytrawnego wina
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka (np łowicki, rolnik)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- sałata
- ulubiona surówka
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować sos chrzanowy: wymieszać dokładnie chrzan, jogurt i majonez. Doprawić szczyptą soli, wymieszać i schłodzić.
2. Żurawinę wrzucić do rondla, dodać cukier i zalać wrzątkiem, zagotować. Odparować nadmiar wody gotując na małym ogniu, podlać winem i ponownie odparować. Żurawinę można również zmiksować blenderem w celu uzyskania gładszej konsystencji (sosu) bez całych owoców. Zbyt gęsty rozrzedzić wrzątkiem lub winem.
3. Oscypka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Mięso natrzeć solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem i olejem, wymieszać dokładnie, odstawić na min. 2 godz. w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (grzanie góra/dół).
Każdy kawałek kurczaka owinąć plastrami boczku.
5. Ciasto francuskie umieścić na suchym blacie. Przeciąć w poprzek na 2 części. Na środku każdego płatu kłaść po jednym filecie, po bokach robić ok. 1 cm nacięcia (jak na zdj.). Podobnie postąpić z drugim płatem ciasta i dwoma filetami. Zawijać do środka, zaczynając od dołu i tak samo górne paski -na przemian do środka. Posmarować roztrzepanym jajkiem przy użyciu pędzelka.
6. Piec w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia przez 20 min do zarumienienia, na koniec posypać serem i podpiec ok. 2 minut do rozpuszczenia sera.5. Ciasto francuskie umieścić na suchym blacie. Przeciąć w poprzek na 2 części. Na środku każdego płatu kłaść po jednym filecie, po bokach robić ok. 1 cm nacięcia (jak na zdj.). Podobnie postąpić z drugim płatem ciasta i dwoma filetami. Zawijać do środka, zaczynając od dołu i tak samo górne paski -na przemian do środka. Posmarować roztrzepanym jajkiem przy użyciu pędzelka.
Podawać z żurawiną, sosem, ulubioną sałatą i surówką.
*Ewentualnie można użyć żurawiny ze słoiczka.
Na sam koniec chciałam Wam pokazać przekrój zakopiańskiego menu (i jedną migawkę ze stoku:)) Było tego dużo i niekoniecznie było to bardzo zdrowe... Doszłam też do wniosku, że najlepszą kwaśnicę robię sama :)
Ale masz piękne włosy!
OdpowiedzUsuńTeż bym się wybrała do Zakopanego na takie smakołyki.
Dziękuję :)W Zakopanem nie można się nudzić :)
UsuńKurczak w cieście francuskim jest totalnie pyszny!
OdpowiedzUsuńMiałam dziisaj robić w cieście francuskim ,ale zapomniałam kupić ;) Nie pomysłaabym o boczku i oscypku
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię filet w ciescie francuskim, bo smakuje wyjatkowo, zawsze wychodzi i jest szybkie w wykonaniu
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńPierś z kurczaka jest bardzo wdzięcznym materiałem, jeśli chodzi o gotowanie. Można wyczarować naprawdę fantastyczne potrawy.
OdpowiedzUsuńPierś z kurczaka w cieście francuskim wygląda niezwykle wykwintnie. :)
Mój ulubiony kurczak i najukochańszy sport :)
OdpowiedzUsuńMusi być pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ;)
Robiłam wczoraj! Palce lizaĆ:D:D:D!!!
OdpowiedzUsuń