Ciasto półrazowe, lekko chrupiące, pyszny, mięsny wierzch i ten sos a la barbecue, który smakował nam tam bardzo na ostatnich warsztatach. Zdjęcia może nie najlepsze (bo ręka z głodu drżąca), ale pizza dobra. Nawet bardzo dobra!
Pizza z mielonym mięsem i sosem a la barbecue
SKŁADNIKI:
(4 podłużne pizze - dł. 18-20 cm)
-
ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka soli
- opakowanie drożdży suszonych (7 g)
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
wierzch: - 250 g mielonego mięsa wołowego lub wołowego i wieprzowego
- pół papryki czerwonej lub zielonej papryki
- 2-3 łyżki oliwy
- mała cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka lub ostra papryka
sos: - 8 łyżek ketchupu
- 2 łyżki ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
- 1,5 łyżki miodu
- 3 łyżeczki sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki octu winnego
- sól pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować ciasto: przesiane mąki wymieszać z solą. Dodać drożdże i stopniowo wlewać ciepłą wodę. Dolać oliwę, wymieszać, wyłożyć na podsypany mąką blat i zacząć wyrabiać - po kilku minutach ciasto będzie elastyczne. Pod przykryciem zostawić je na ok. 2 h w ciepłym miejscu, by wyrosło.
2. Cebulkę pokroić i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, aż stanie się szklista. Dodać posiekany ząbek czosnku i mielone mięso i smażyć kilka minut, aż mięso lekko się przyrumieni. Przyprawić solą, pieprzem i słodką lub ostrą papryką (w zależności od upodobań).
3. Podsmażyć paprykę na łyżce oliwy przez 5-7 minut.
4. Wszystkie składniki na sos wymieszać - jeśli wolicie bardziej słodki dodać więcej miodu, jeśli ostry - musztardy i pieprzu, jeśli kwaśny - octu i/lub ketchupu - balans smaków zależy od Was :)
5. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na ok. 7 mm, podsypując mąką. Posmarować każdy kawałek 1-2 łyżkami sosu, wyłożyć mięso, paprykę i posypać startym serem.
6. Wstawić do piekarnika - na blachę wyłożoną papierem lub rozgrzany kamień do pieczenia. Piec ok. 20-25 min., aż brzegi lekko się zarumienią.
7. Podawać z pozostałym sosem a la barbecue. Pasować może również sos czosnkowy lub tzatziki.
Jeśli ma się dobry, sprawdzony przepis na ciasto, pizza domowa to świetne rozwiązanie. Odkąd przed laty spreparowałam ją po raz pierwszy, właściwie nie zdarza mi się zamawiać gotową. Podoba mi się Twój pomysł. Z mięsem mielonym jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńNam się czasem zdarza... w kryzysowych chwilach :) Ale taka robiona w domu jest najlepsza!
UsuńPizza na bogato ;D
OdpowiedzUsuństrasznie lubię takie smaki :]
OdpowiedzUsuńa mój tata.. byłby zachwycony :] oboje wpadamy na taką pizzę do Ciebie!
Zapraszamy! W końcu to cztery porcje, więc dla każdego wystarczy :)
UsuńMoje dzieciaki kochają domową pizzę. DO tego stopnia, że ja już wcale nie zamawiam i ugniatam ciasto nawet jak zmęczona wracam z pracy. I ile warzyw i zdrowych rzeczy można przemycić! Z dodaniem pełnoziarnistej mąki dobry pomysł! Pozdrawiam Dziewczyny!
OdpowiedzUsuńJakie nienajlepsze zdjęcia? Super jest i jeść się chce!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zrobić w domu nawet późnym wieczorem:-), a takie danie jak Wasze to robić nawet w nocy:-)
OdpowiedzUsuńi to mi się podoba !!!
OdpowiedzUsuńpo męsku i na bogato !!!
pozdrawiam :)
Bardzo smaczny pomysł na farsz do pizzy :)
OdpowiedzUsuńZrobię taką pizzę jak tylko będę już po sesji :)
OdpowiedzUsuńJustyna