Strony

środa, 12 grudnia 2012

Paleta Smaku_Menu

Kilka dni intensywnej pracy, wymyślania, przygotowywania, gotowania i pieczenia. Szybka akcja rozkładania, identyfikowania zdjęć, przyklejania podpisów. Dużo radości, sporo stresu i w końcu ulga... że wszystko się udało, że jest tak jak powinno i że smakuje (nawet bardzo). Są pytania o namiary na bloga, o plany otworzenia restauracji i o wegańskie wypieki. Jest losowanie nagrody specjalnej w formie naszej kulinarnej "usługi".

O planach wystawy zaczęłyśmy rozmawiać w październiku. Pokazywać nasze kolorowe zdjęcia potraw, nie podając niczego do stołu? Trochę okrutne... Najlepiej by było nakarmić gości, podarować im trochę znanych i trochę nowych smaków. To powinna być uczta! Z przepisami na wynos i kolorami w białej, kameralnej sali w Kulturhauzie. Chciałyśmy ją jeszcze rozświetlić żarówkami fotograficznymi o barwie przypominającej światło słoneczne, żeby to wszystko trochę ożywić. To również się udało. 80 zdjęć pojawiło się na ścianach, a na przykrytym białym obrusem stole - 12 potraw.

Najwięcej do rozważania miałyśmy podczas układania menu. Grudzień, mróz, zakończenie projektu Gastrorakieta, który trwał cały rok... musi być tort, ale co jeszcze? Coś rozgrzewającego, słodkiego, zimowego, coś dla wegan i wegetarian - zaczęłyśmy wypisywać nasze pomysły i w paletowym menu zrobiło się lekko świąteczne. Czemu nie? Oto efekty:

1. Barszcz / wywar warzywny / wegański
2. Krokiety z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami leśnymi / wegetariańskie
3. Pasztet grzybowy – z pieczarek i grzybów leśnych  + pieczywo / wegański
4. Śledź marynowany z oliwą, marynowanymi pieczarkami, koperkiem i ogórkiem
5. Śledź marynowany w sosie pomidorowym z papryką, rodzynkami i cebulką
6. Bliny pszenne z łososiem wędzonym lub kawiorem + serek koperkowy
7. Sałatka z pieczonych buraczków z orzechami włoskimi i majonezem / wegetariańska
8. Sałatka z brokułów z migdałami i żurawiną / wegańska
9. Tymbalki (galaretki) z nototenią i warzywami + mus chrzanowy
10. Jabłkowe crumble z rodzynkami / wegetariańskie
11. Muffiny: piernikowe z lukrem i kandyzowaną pomarańczą, makowo-kawowe z lukrem kawowym lub cukrem pudrem i orzechem włoskim / wegetariańskie
12. Tort „płonący” z kakaowym biszkoptem nasączonym rumem, przełożony powidłami z czekoladą i kremem cynamonowym / wegetariański



Większość z tych przysmaków nie doczekała się portretu - przygotowywanie było co do minuty wyliczone - tak, by wszystko było jak najświeższe... Jeśli któreś z tych dań szczególnie Wam się spodobało to dajcie znać - w miarę możliwości powtórzymy i wrzucimy przepis :)




Ponieważ takowe przedsięwzięcia zawsze wiążą się z pracą i pomocą innych, to chciałyśmy podziękować kilku osobom:
Przede wszystkim Marcie K. za to, że była jedną z inicjatorek i motorem tego projektu i pomogła nam w tak wielu kwestiach. Dżordżowi dziękujemy za opiekę techniczną i pomoc w montażu. Martiemu za transporty i wsparcie duchowe (wielkie serce dla Ciebie :*), Kombi, Żanecie, Marcie P. i Michałowi za pomoc bieżącą, ale niezbędną :)
Dziękujemy też wszystkim, którzy byli - chyba nikt nie żałował, że się wyrwał z domu w ten niedzielny, mroźny wieczór - ciepły barszcz miał rozgrzewającą moc :)

Wystawa odbyła się w przestrzeni Kulturhauzu dzięki Stowarzyszeniu Sztuka Cię Szuka.









4 komentarze:

  1. Torcik wygląda obłędnie! Aż boję się wyobrażać jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Te sałatki brzmią super - jak można to poproszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej żeby wszystkie przepisy się ukazały:D Wszystko wygląda cudownie, można jeść oczami. Aż się głodna zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś wspaniałego:D sałatka z brokułów i tort podobają mi się najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)