SKŁADNIKI:
(4 porcje)
- 500 g świeżego filetu łososia bez skóry
- masło klarowane
- sól, pieprz
marynata: - olej, czosnek, papryka chili, cząstki cytryny
grzybowa pierzynka: - 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 50 g mrożonych podgrzybków lub prawdziwków*
- 10 g suszonych grzybów
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego koperku z pietruszką
- masło
- sól, pieprz
do podania: - mix sałat skropiony oliwą i cytryną
- pomidorki koktajlowe
- pieczone łódeczki ziemniaków w mundurkach
- krem balsamiczny, kiełki i koperek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
(4 porcje)
- 500 g świeżego filetu łososia bez skóry
- masło klarowane
- sól, pieprz
marynata: - olej, czosnek, papryka chili, cząstki cytryny
grzybowa pierzynka: - 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 50 g mrożonych podgrzybków lub prawdziwków*
- 10 g suszonych grzybów
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego koperku z pietruszką
- masło
- sól, pieprz
do podania: - mix sałat skropiony oliwą i cytryną
- pomidorki koktajlowe
- pieczone łódeczki ziemniaków w mundurkach
- krem balsamiczny, kiełki i koperek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Łososia podzielić na cztery równe kawałki, po 125 g każdy, obłożyć plasterkami czosnku, cząstkami cytryny, odrobiną chili, skropić olejem, przykryć i odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
2. Przygotować grzybową skorupkę: grzyby suszone przepłukać zimną wodą, zalać wrzątkiem i gotować w rondelku ok. 20 minut. Grzyby mrożone przepłukać na sitku. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać czosnek i mrożone podgrzybki. Przesmażyć razem. Ugotowane suszone grzyby odcedzić, osuszyć lekko i wymieszać w misce z podsmażonymi z cebulą grzybami. Zblendować całość, a następnie przyprawić posiekanymi ziołami, bułką tartą i parmezanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec wgnieść masło. Powstałą masę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 4 mm na formę prostokąta i w tej formie wstawić do zamrażarki i zamrozić (po 2-3 h będzie już gotowa)
3. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni (grzanie góra/dół). Łososia wyjąć z marynaty, usunąć jej składniki. Rybę natrzeć solą i posypać pieprzem, posmarować dokładnie sklarowanym masłem – dzięki temu białko nie będzie wyciekać. Piec 15 minut na blasze wyłożonej pergaminem.
4. Łososia wyciągnąć, zwiększyć temperaturę do 230 stopni, włączyć piekarnik na opcję broil/grill – grzanie z góry.
5. Na kawałkach łososia ułożyć wykrojone z mrożonej grzybowej krusty prostokątne kawałki i zapiec jeszcze w wyższej temp. ok. 3-5 minut.
6. Podawać na sałacie z łódkami pieczonych ziemniaków. Równie dobrze łosoś w tej wersji będzie smakował z kremowym puree ziemniaczanym i łezką kwaśnej śmietany.
* Do tego łososia można użyć borowików lub podgrzybków - w zależności od tego czy chcemy mieć jaśniejszą czy ciemniejszą skorupkę.
1. Łososia podzielić na cztery równe kawałki, po 125 g każdy, obłożyć plasterkami czosnku, cząstkami cytryny, odrobiną chili, skropić olejem, przykryć i odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
2. Przygotować grzybową skorupkę: grzyby suszone przepłukać zimną wodą, zalać wrzątkiem i gotować w rondelku ok. 20 minut. Grzyby mrożone przepłukać na sitku. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać czosnek i mrożone podgrzybki. Przesmażyć razem. Ugotowane suszone grzyby odcedzić, osuszyć lekko i wymieszać w misce z podsmażonymi z cebulą grzybami. Zblendować całość, a następnie przyprawić posiekanymi ziołami, bułką tartą i parmezanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec wgnieść masło. Powstałą masę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 4 mm na formę prostokąta i w tej formie wstawić do zamrażarki i zamrozić (po 2-3 h będzie już gotowa)
3. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni (grzanie góra/dół). Łososia wyjąć z marynaty, usunąć jej składniki. Rybę natrzeć solą i posypać pieprzem, posmarować dokładnie sklarowanym masłem – dzięki temu białko nie będzie wyciekać. Piec 15 minut na blasze wyłożonej pergaminem.
4. Łososia wyciągnąć, zwiększyć temperaturę do 230 stopni, włączyć piekarnik na opcję broil/grill – grzanie z góry.
5. Na kawałkach łososia ułożyć wykrojone z mrożonej grzybowej krusty prostokątne kawałki i zapiec jeszcze w wyższej temp. ok. 3-5 minut.
6. Podawać na sałacie z łódkami pieczonych ziemniaków. Równie dobrze łosoś w tej wersji będzie smakował z kremowym puree ziemniaczanym i łezką kwaśnej śmietany.
* Do tego łososia można użyć borowików lub podgrzybków - w zależności od tego czy chcemy mieć jaśniejszą czy ciemniejszą skorupkę.
Przepis bierze udział w konkursie / akcji:
W końcu jakiś łosoś dla faceta!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam w sosie grzybowym i to jest na serio mega połączenie!
OdpowiedzUsuńWspaniała rybka! I doskonale dopasowana do czasu - na pewno zrobię takiego łososia na święta :)
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej w konkursie i do zobaczenia na warsztatach, ponieważ mój przepis tez znalazł sie w finałowej trójce :)
Pozdrawiam. Małgosia
Gratuluje! Moj przepis zostal wyrozniony, wiec mam nadziej, ze sie spotkamy na warsztatach
OdpowiedzUsuń