Strony

środa, 8 sierpnia 2012

Spaghetti z pesto z zielonej fasolki, suszonymi pomidorami i bekonem

Od kilku dni nic nie wystawiłyśmy na blogu - miałyśmy trochę smutków, sporo zajęć i nadrabiania. Ja dożywiałam się w pracy, w biegu, a późnymi wieczorami już nie było nawet czasu na gotowanie... Kasia z kolei korzystała z wypoczynku w Zakopanem (trochę ciekawych wspominek i apetycznych zdjęć jeszcze w tym tygodniu na blogu, obiecujemy:)). Powoli wracamy do poprzedniego rytmu, a wg nas nic tak dobrze nie działa jak węglowodany w solidnej dawce.
Inspirację do zrobienia tego makaronu znalazłam w książce Pasta&Co. Makarony Kluski Sałatki i oczywiście zmodyfikowałam go, aby w pełni zadowolił podniebienie moje i mojej koleżanki, którą zaprosiłam na obiad. W trwającym właśnie sezonie na fasolkę szparagową to danie zdecydowanie warte wypróbowania. Przy tej okazji wykorzystałam makaron, którego kształt wyjątkowo mnie urzeka od jakiegoś czasu - fusilli lingui bucati - co za nazwa! :)

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  • 200-250 g makaronu (fusilli lingui bucati)
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki łagodnej oliwy z oliwek
  • 20 g orzeszków piniowych
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • płatki parmezanu
  • kilka suszonych pomidorów
  • 6 plastrów chudego bekonu wędzonego

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczoną fasolkę gotować w osolonej wodzie przez 10 minut (wody nie wylewać). Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać fasolkę, trochę wody z gotowania i dusić jeszcze 10-15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Fasolkę z patelni zmiksować z orzeszkami i listkami bazylii. Można dodac jeszcze trochę wody z gotowania fasolki. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w tej samej wodzie co fasolkę. Przelać zimną wodą. Makaron wymieszać z pesto. Podawać z pokrojonymi w paseczki pomidorami suszonymi, uprażonymi na suchej patelni paseczkami bekonu, pozostałą fasolką i listkiem bazylii.

5 komentarzy:

  1. Makarony z pesto to zdecydowanie moi faworyci ;) Znakomicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam o pesto z fasolki jeszcze. Oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam makaron i pesto ze wszystkiego a To danie prezentuje sie baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo jak apetycznie :) Takie oryginale połączenie jest bardzo kuszące! Warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)