SKŁADNIKI:
warstwa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła (w tym odrobina do wysmarowania formy)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 duże jajka
- 230-250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g przesianej mąki pszennej
- 500 g sera białego trzykrotnie mielonego, np President lub Polana
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 puszki mleka zagęszczonego z puszki niesłodzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- oraz 1 czubata szklanka jagód*
PRZYGOTOWANIE:
Owoce opłukać i osuszyć.
Czekoladę połamać na kostki i umieścić wraz z masłem w rondelku, podgrzewać na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę przy użyciu elektrycznej trzepaczki. Dodać kakao, ostudzoną masę czekoladowo-maślaną, zmiksować na wolnych obrotach. Dodać mąkę i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Kwadratową formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 15 minut.
Przygotować masę serowa. Ser utrzeć elektryczną trzepaczką na wolnych obrotach wraz z cukrem, powoli wlewać mleko. Dodać ekstrakt. Kolejno wbić po 1 jajku. Miksować do momentu rozbicia wszystkich grudek. Ciasto wyjąć a temp. zmniejszyć do 160 stopni C. Masę serową wylać na warstwę czekoladową i rozsypać na wierzchu owoce. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 40 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić ciasto. Można podawać posypany cukrem pudrem lub z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Najlepiej smakuje schłodzony.
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDla każdego coś miłego :)
OdpowiedzUsuńSernikobrownie to moje ulubione ciasto, a z owocowych wypieków najbardziej lubię te z jagodami, bilans tego jest taki, że to sernikobrownie musi być fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę nie wiem czemu jeszcze nie piekłam sernikobrownie? Twój z jagodami jest obłędny!
OdpowiedzUsuńJa bym zjadla tylko warstwe serowa:D Od dziecka odkrawalam spody, dachy sernikow i wyjadalam mase serowa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie, wueilbiam sernik i kocham jagody!.
OdpowiedzUsuńBiorę!;)
Wygląda wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto! do tej pory jadłam tylko z truskawkami, z jagodami też musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie:) też planuje sernikobrownie, w lodówce mam borówki, może wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńZdjęcia i pomysł na ciasto po prostu cudowne!
OdpowiedzUsuńPodziwiam i pozdrawiam:)
Wygląda kosmicznie :) Na pewno równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda połączenie bieli sera z granatowością jagód, a że uwielbiam brownie to już mi ślinianki pracują na całego
OdpowiedzUsuńHmm...sernik z jagodami i i brownie brzmi super :) Ja ostatnio tez robilam podobne ciasto,ale bez brownie,wiec teraz muszę wypróbować Wasz przepis !
OdpowiedzUsuńUpiekłam w wesrji z malinami dla dziadków na rocznicę ślubu:-) Wszyscy się zajadali, faktycznie fajnie smakuje podane wprost z lodówki. Tyle, że ja dodałam za dużo sera, co obkupiłam niemal dwa razy dłuższym pieczniem:-) ALE! Jest to ABSOLUTNA PYCHA!!
OdpowiedzUsuń