Strony

wtorek, 26 czerwca 2012

Sałatka warstwowa z quinoa

Na hasło sałatka nie zawsze musi nam stawać przed oczyma miska zielonej sałaty z dodatkami. Czasem można kolorowo zaimprowizować, łącząc kilka bardziej konkretnych składników, takich jak zdrowa quinoa (komosa ryżowa), pieczone buraczki, biała fasola, cukinia, kukurydza... Dodatkami może być także tuńczyk, kurczak lub ser typu feta. Trochę ziół i delikatna oliwa, która podkreśli smak poszczególnych składników, ale go nie zdominuje i pyszny posiłek gotowy. W małych verrines może być przystawką, a podana w większych miseczkach lub talerzach sycącym lunchem lub kolacją. Wszystkim miłośnikom buraczków w sałatkach gorąco polecam :)


SKŁADNIKI:
  • 200 g quinoa (komosa ryżowa)
  • 4 średniej wielkości buraczki
  • 1 puszka białej fasolki (lub ciecierzycy)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mała puszka słodkiej kukurydzy
  • 1 cebulka czerwona
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki delikatnej oliwy Carbonell
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 3 gałązki szczypioru od dymki
opcjonalnie:
  • tuńczyk z puszki, gotowany kurczak lub ser feta

PRZYGOTOWANIE:
Quinoa umieścić w średnim garnku i zalać ok. 600 ml. wrzatku. Gotować ok 30 minut, raz po raz mieszając. W razie potrzeby odcedzić na sicie. Przestudzić. Buraki upiec lub ugotować. Ja upiekłam je dzień wcześniej - każdy zawinięty w folię aluminiową, ok. 50 min. w temp 230 stopni C. Ostudzone obrać. Cukinii nie obierać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z łyżką oliwy, łyżką octu winnego i szczyptą soli. Odstawić na 30 minut.
Buraczki pokroić w drobną kostkę, podobnie cebulkę. Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy na sicie. Zioła posiekać.Tworząc sałatkę warstwową, quinoę wymieszać z posiekaną natką, sokiem z cytryny, doprawić sola pieprzem i cukrem. Umieścić w szklanych, przezroczystych naczynkach lub jednym większym, następnie buraczki, fasolkę, cukinię i kukurydzę. Każdą warstwę oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Zwieńczyć posiekaną cebulka, dekorować szczypiorem lub natką i cząstkami cytryny.
Istnieje też druga opcja wymieszania wszystkich składników - quinoa, warzywa, zioła + przyprawy, oliwa, cytryna. Do podania proponuję takie dodatki do wyboru jak tuńczyk (na zdj.), ser feta lub gotowana pierś z kurczaka. Każda wersja równie pyszna :)
Kto lubi, może wymieszać składniki z łyżką majonezu i dwiema łyżkami jogurtu naturalnego. Składniki idealnie się zgrają, aczkolwiek przybędzie kalorii :)

10 komentarzy:

  1. Takie sałatki wyglądają naprawdę ładnie, ale wolę jednak - kosztem mniejszej estetyki - gdy składniki są wymieszane i zdążą się "przegryźć" przed zjedzeniem.
    Ciekawa jestem, jak smakuje tuńczyk z burakiem. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim guście jest bardziej wersja warstwowa, pozostawia po sobie lepsze "pierwsze wrażenie" :-)
    Buraki jednak barwią wszystkie pozostałe składniki i robi się mniej kolorowo, ale z pewnością równie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. no, no.. zapowiada się obłędnie!
    ładnie podana ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. nie miałam okazji jeszcze spróbować, ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ta sałatka. Piękne, smakowite warstwy. :)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie jadłam quinoa, chyba się stęskniłam za jej smakiem

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja jeszcze nigdy nie jadłam quinoa - ciekawa jestem. Buraczki uwielbiam w sałatkach :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też nigdy nie jadłem komosy, słyszałem o niej parę razy, głównie ze względu na to, że nie zawiera glutenu, ale nie wiedziałem, ze tak fajnie wygląda, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)