Warszawskie, powolne, sobotnie śniadanie. Mogę wybierać na co mam ochotę i czym uraczę moich gospodarzy. Jajko sadzone w papryce + pyszne kanapki z delikatnym guacamole (bez chilli i cebuli) i odrobiną bundza. I sok ze świeżych owoców wyciśnięty przez A.. Proste, efektowne i idealnie.
Ps.
Dziękuję Adze i Danielowi za gościnę - to był bardzo miły czas ;)
Relacja z warsztatów, na których byłyśmy z Izką już wkrótce!
SKŁADNIKI:
pasta:- 1 duże, dojrzałe awokado
- sok z połowy limonki
- 3 małe ząbki młodego czosnku
- kilka gałązek świeżej kolendry
- sól, pieprz
jajka sadzone: - 3 średniej wielkości jajka
- trzy niezbyt grube plastry papryki
- masło + olej rzepakowy
- + do podanie świeże pieczywo
PRZYGOTOWANIE:
Guacamole:
Awokado umyć, obrać i pokroić. Skropić sokiem z limonki. Dodać posiekaną kolendrę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zmiksować na możliwie gładką masę. W razie potrzeby doprawić sokiem z limonki.
(jeśli lubicie bardziej pikantne smaki możecie dodać pół małej papryczki chilli lub/i połowę czerwonej cebulki).
Podawać na świeżym pieczywie, z ulubionym serem lub bez niczego :)
Jajka:
Na patelni rozgrzać pół łyżki masła i pół łyżki oleju rzepakowego. Na wolnym ogniu podsmażyć krążki papryki - po 5 minut z obu stron. Delikatnie wbić jajka, posypać solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu aż do ścięcia białka.
Wspaniale wygląda :) chyba skuszę się i przygotuję jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńTe kolory wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńOj, dopiero na Was trafiłam, piękna nazwa, kolor i smak w jednym i zdjęcia, niby fotki a jak zdjęte z płótna, jednym słowem uczta dla ducha i ciała ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i zapraszamy ponownie ;)
Usuńto wszystko tak pięknie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje! aż zrobiłam się głodna :o
OdpowiedzUsuńciekawa nazwa tej knajpki.. "czuły barbarzyńca", hm.. co przez to rozumieć?
OdpowiedzUsuńśniadanie idealne dla tych, którzy spieszą się powoli.
wspaniałe. leniwe, sycące, kolorowe.
pełne smaku i wiosny.
cudownie podane.
Karmel-itko - "Czuły barbarzyńca" to tytuł jednej z powieści Bohumila Hrabala. Polecam - to niezła lektura ;)
UsuńTak zielono i smacznie!
OdpowiedzUsuńale super wygląda! :) zapraszam na http://www.szybkozjesc.pl/
OdpowiedzUsuńBardzo spodobał mi się pomysł z papryką (niepotrzebna silikonowa forma by jajeczko wyglądało bardzo ładnie i się nie rozlało) super i smakowicie :)
OdpowiedzUsuń