SKŁADNIKI:
- 30 g masła 82%
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 żółtko
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu syczuańskiego
- szczypta białego pieprzu
- szczypta soli do smaku (opcjonalnie)
- szczypta cukru do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku rozpuścić masło, doda mąkę i szybko wymieszać by powstała zasmażka. Zestawić z ognia, powoli dolewać gorący bulion, cały czas mieszając energicznie trzepaczką, by nie porobiły się grudki. Postawić na ogniu, dolać wino oraz śmietankę. Podgrzać. Żółtko rozrobić z odrobiną sosu i dolać do rondelka. Wcisnąć sok z cytryny, dodać otartą skórkę, pieprz cytrynowy, świeżo zmielony pieprz syczuański, pieprz biały oraz cukier. W razie potrzeby dosolić (bulion i tak jest słony, tak samo pieprz cytrynowy). Podgrzać, nie zagotowywać! Podawać do grillowanych i pieczonych ryb oraz drobiu.
żeby zwykły sos wyglądał tak niesamowicie.. to tylko w świecie kuchennych blogów!
OdpowiedzUsuńFajny ten sosik, musze wykorzystać do rybki koniecznie!
OdpowiedzUsuńświetny
OdpowiedzUsuń