SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 2 filety z łososia (bez skóry, każdy po 180-200 g)
- 2 łyżeczki miodu np. lipowego
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 4 cm kawałek mrożonego rulonu ciasta filo
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- krem balsamiczny (np. o aromacie truskawkowym, truflowym)
- roszponka
- świeże truskawki
- kiełki kapusty lub lucerny
- dressing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Z mrożonego rulonu ciasta filo odciąć potrzebny kawałek i zostawić na 2 godz w temp. pokojowej. Kawałki łososia natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z miodem i posmarować powstałą glazurą wierzch filetów. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta usunąć ochronny papier i pociąć ciasto na wąskie kawałki, lub porwać palcami. Posypać filety grubą warstwą posypki. Zapiekać na nasmarowanej oliwą blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową przez 20 minut. Powierzchnię talerza skropić kremem balsamicznym, umieścić na nim upieczoną rybę. Podawać z sałatką z roszponki, truskawek i kiełków, skropioną dressingiem z miodu, oliwy i cytryny.
* Danie można udekorować rozmarynem i plastrami suszonej pomarańczy.
witam,
OdpowiedzUsuńmam pytanie gzie można kupić ciasto filo??
dexter
Hej! Ciasto filo kupiłyśmy w Piotrze i Pawle - czasem się trafia, trzeba zerkać w zamrażarki :)
Usuńw Kuchniach Świata np. w Złotych Tarasach jest w ciągłej sprzedaży
UsuńCudo!! Ciasto filo ja kupiłam kiedyś w Almie - towar luksusowy, ale jakie fajne rzeczy można z tego zrobić! ;]
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńojej, ale ładne logo! w zieleni, moim ulubionym kolorze.
OdpowiedzUsuńa co to? wszyscy dziś łososiują xd łosoś tu, łosoś ta, króluje!
a ja go tak uwielbiam.
Bardzo fajna kombinacja ze świeżymi truskawkami. Tylko, że ja poczekam na nasze własne :) ale na pewno wypróbuję. Zwłaszcza, że i łososia i ciasto filo uwielbiam, a razem jeszcze nie miałam przyjemności.
OdpowiedzUsuńCzy można przewidzieć to danie na 2 dni tzn. czy jest równie smaczny odgrzany następnego dnia?
OdpowiedzUsuńOdgrzany niestety może nie być tak dobry - podczas przechowywania w lodówce już upieczonego łososia chrupiące ciasto może po prostu stracić chrupkość... najlepiej będzie zostawić łososia w glazurze musztardowo-miodowej na noc i upiec drugą porcję następnego dnia.
UsuńDziękuję za podpowiedź. Właśnie obawiałam się o ciasto filo.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Zrobiłam w święta, gościom smakował ogromnie, indyk w śliwkach wędzonych przegrał z łososiem. Został jeden kawałek i następnego dnia, nie podgrzewany był nadal pyszny i chrupiący. Bardzo polecam - przepis szalenie łatwy i potrawa bardzo smaczna i efektowna.
OdpowiedzUsuń