SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 3 razowe placki tortilla (z Biedronki :))
- 350 g mrożonego szpinaku w liściach
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 150 g sera Valbon Camembert
- 100 g salami w plastrach
- oliwa w sprayu
- 2 łyżki koncentratu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu (np. Kotlin)
Rozpuścić masło na patelni i wrzucić szpinak - rozmrozi się pod wpływem temperatury. Dodać posiekany drobno czosnek. Dusić do całkowitego odparowania. Doprawić solą i pieprzem. Tortille w międzyczasie rozciąć na pół, pokroić ser. Na połówkach umieszczać po 1 łyżce szpinaku, plaster salami i dwa plasterki sera i zamknąć, spłaszczając lekko dłonią. Grillować na spryskanej oliwą powierzchni grilla, z obu stron do momentu pojawienia się brązowych pasków. Podpiekałam na elektrycznym grillu - na 5 poziomów grzania do dyspozycji grillowałam na 4 i 5 tym po 2 minuty z każdej strony, aż ser zaczął się rozpuszczać. Gotowe można jeszcze przekroić. Trójkąty quesadillas podawać z prostym sosem zrobionym na bazie ketchupu i koncentratu.
* Tortille można również podsmażyć na spryskanej oliwą powierzchni patelni. Niekoniecznie grillowej, jeśli takiej nie posiadacie. Efekt będzie taki sam, tylko bez pasków ;)
* W sezonie można użyć świeżych listków szpinaku, kładąc je bezpośrednio na tortilli, przykrywając resztą składników. Ja użyłam mrożonego, siekanego szpinaku w kostkach (nie całkowicie mielonego!)
* Zamiast salami można użyć kiełbasy paprykowej chorizo, a zamiast camemberta inny ser, np cheddar lub gouda.
Mam ślinotok :] Megaapetyczne!
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na to, by połączyć tortillę ze szpinakiem! Świetny pomysł wart spróbowania!
OdpowiedzUsuńWow, są fenomenalne - Zrobię takie na pewno!
OdpowiedzUsuńwyglądają niezwykle smakowicie :) az nabrałam ochoty na ich przygotowanie
OdpowiedzUsuńprzepysznie to wszystko wygląda
OdpowiedzUsuńSZPINAK UWIELBIAM...musze wyprobowac te kanapeczki;)
OdpowiedzUsuńniezwykle apetyczne i w moim guście, a tortille z biedronki polecam i ja ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńAle pyszności. Uwielbiam szpinak, ale nie wpadlam na to, by zrobić takie pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się! Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPodobną propozycje widziałam u Nigelli, ale ta jest zdecydowanie bardziej dla mnie. Ja + szpinak + czosnek + ser = wielka nieskończona LOVE! :)
OdpowiedzUsuń