Pieczenie wydobywa z cukinii zupełnie inny smak niż samo gotowanie - głębszą słodycz, inny aromat. Dla wszystkich, którzy cierpią na klęskę cukiniowego urodzaju to danie idealne. Cóż, wieczory robią się coraz chłodniejsze - odrobina ciepła od środka na pewno nie zaszkodzi :)
SKŁADNIKI:
- 2 średnie cukinie (1 zielona i 1 żółta)
- 1,7-2 l bulionu warzywnego (może być z kostki ekologicznej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy w oliwek
- kilka gałązek oregano
- gałązka tymianku
- pieprz młotkowany
- sól do smaku
- do podania: pokruszona feta lub mascarpone
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C.
Cukinie pokroić w duże plastry. Wysmarować formę lub blachę oliwą z oliwek, wyłożyć cukinie, cebulę pokrojoną w ósemki i pokrojone ząbki czosnku i delikatnie pokropić całość oliwą.
Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut, w międzyczasie raz lub dwa razy przewracając.
Przygotować bulion - jeśli chcemy, by zupa była gęsta potrzeba ok. 1,7 l - jeśli rzadsza ok. 2 litry. Upieczoną cukinię dodać do bulionu. Gotować ok. 15 minut. Dodać listki oregano, tymianku i sporo pieprzu (świetnie się sprawdza młotkowany pieprz z kolendrą - bardzo aromatyczny). Zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli zachodzi taka potrzeba).
Podawać z pokruszoną fetą lub łyżką sera mascarpone.
Z pieczonej cukinii... Musi być boska! :]
OdpowiedzUsuńPiękna zupa!
OdpowiedzUsuńZ pokruszoną fetą tak!
Uwielbiam.
Serdecznie Cię...
Pieczone warzywa i feta to musi być pyszna zupka.
OdpowiedzUsuńu mnie miała być dziś zupa z pieczonej cukinii, ale wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że nagrzewanie piekarnika w taki upał, to kiepski pomysł ;]
OdpowiedzUsuńpiękny kolor zupy pobudza mój apetyt! musi być pyszna
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, aż miło popatrzeć na te kolory, a domyślam się, że jeszcze milej zasmakować się w zupie :)
OdpowiedzUsuń