Strony

środa, 17 sierpnia 2011

Zupa z pieczonych cukinii

Pachnące, świeże oregano, czosnek, cebula, gałązki tymianku, młotkowany pieprz z kolendrą, oliwa z oliwek, odrobina mascarpone i cukinia... nieskomplikowane, aromatyczne, lekkie, sycące. W Krakowie jadłam zupę z cukinii z fetą - zmiksowaną, słabo wyczuwalną - myślę, że pokruszona feta w dzisiejszej zupie z pieczonej cukinii sprawdziłaby się idealnie. W wersji łagodnej podałam ją z odrobiną mascarpone.
Pieczenie wydobywa z cukinii zupełnie inny smak niż samo gotowanie - głębszą słodycz, inny aromat. Dla wszystkich, którzy cierpią na klęskę cukiniowego urodzaju to danie idealne. Cóż, wieczory robią się coraz chłodniejsze - odrobina ciepła od środka na pewno nie zaszkodzi :)
SKŁADNIKI: 
  • 2 średnie cukinie (1 zielona i 1 żółta)
  • 1,7-2 l bulionu warzywnego (może być z kostki ekologicznej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy w oliwek
  • kilka gałązek oregano
  • gałązka tymianku
  • pieprz młotkowany
  • sól do smaku
  • do podania: pokruszona feta lub mascarpone
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C.
Cukinie pokroić w duże plastry. Wysmarować formę lub blachę oliwą z oliwek, wyłożyć cukinie, cebulę pokrojoną w ósemki i pokrojone ząbki czosnku i delikatnie pokropić całość oliwą.
Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut, w międzyczasie raz lub dwa razy przewracając.
Przygotować bulion - jeśli chcemy, by zupa była gęsta potrzeba ok. 1,7 l - jeśli rzadsza ok. 2 litry. Upieczoną cukinię dodać do bulionu. Gotować ok. 15 minut. Dodać listki oregano, tymianku i sporo pieprzu (świetnie się sprawdza młotkowany pieprz z kolendrą - bardzo aromatyczny). Zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli zachodzi taka potrzeba).
Podawać z pokruszoną fetą lub łyżką sera mascarpone.






6 komentarzy:

  1. Z pieczonej cukinii... Musi być boska! :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna zupa!
    Z pokruszoną fetą tak!
    Uwielbiam.
    Serdecznie Cię...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone warzywa i feta to musi być pyszna zupka.

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie miała być dziś zupa z pieczonej cukinii, ale wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że nagrzewanie piekarnika w taki upał, to kiepski pomysł ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny kolor zupy pobudza mój apetyt! musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się wspaniale, aż miło popatrzeć na te kolory, a domyślam się, że jeszcze milej zasmakować się w zupie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)