SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 2 kawałki filetu z piersi kurczaka (200 g)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 małe plastry bakłażana
- 2 plastry cukinii
- 2 duże plastry pomidora malinowego
- 2 plastry awokado skropione cytryną
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 paczka białego ryżu długoziarnistego
- 4 garści poszatkowanej sałaty lodowej
- 2 łyżki majonezu light
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- sól, pieprz
Mięso i warzywa pokroić - idealna grubość filetów do grillowania to 1 cm, a warzyw 0,5 cm. Mięso posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć obficie tymiankiem z obu stron. Wstawić do lodówki. Bakłażana posolić i odstawić na 15 min by puścił sok, po czym opłukać i osuszyć. Posypać grubo zmielonym pieprzem, tak samo cukinię i plastry pomidorów. Rozgrzać grilla elektrycznego lub patelnię z karbowaną powierzchnią, delikatnie posmarować oliwą. Mięso, plastry cukinii i bakłażana zgrillować po 3 min. z każdej strony. Pod koniec na patelnię dodać także pomidory i chwilę podpiec. Sałatę wymieszać w misce z ryżem. Majonez wymieszać z wodą, musztardą i doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem (można też dodać szczyptę tymianku). Dodać do sałaty i wymieszać. Sałatkę ryżową rozdzielić na talerze, umieścić na niej grillowane warzywa, po plastrze awokado i kurczaka. Posypać uprażonymi orzeszkami.
Ten tymianek aż pachnie z ekranu :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie składników, już ni smakuje! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńno, no... ty to wiesz, jak nakarmic wygłodniałe stworzenia ;]
OdpowiedzUsuńrewelacja!
jak zwykle idealne połaczenie smaków i kolorów ;) cud miód!
OdpowiedzUsuńpyysznie wygląda
OdpowiedzUsuńświetna propozycja :)
OdpowiedzUsuń