SKŁADNIKI:
- 250 g tortellini z grzybami
- 1 duży słoik sosu pieczarkowego
- 15 dag dobrej szynki w kawałku
- 15 dag pieczarek
- 15 dag sera żółtego
- 1 cebula
- 4 suszone pomidorki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, chili
- zioła prowansalskie, oregano, tymianek
- grzanki czosnkowe lub ziołowe
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pierożki ugotować w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu . Na oliwie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z plasterkami pieczarek. Wlać sos (użyłam gotowego, pieczarkowego Łowicz), doprawić do smaku przyprawami i ziołami. Dolałam też odrobinę gorącej wody. Dodać pokrojoną w kosteczki szynkę (np polędwica sopocka) i drobno pokrojone suszone pomidory. Zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietaną. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do sosu dodać pierożki i wymieszać. Umieścić w żaroodpornych miseczkach, posypać startym serem i drobnymi, złocistymi grzaneczkami. Zapiekać 15-20 minut, tak aby ser się ładnie rozpuścił. Miseczki podawać na talerzach lub deseczkach bo są gorące!!!
Pysznie wygląda! Chętnie bym się skusiła na jedną porcję. Ja ostatnio robiłam sałatkę z tortellini.
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie i wygląda wspaniale....
OdpowiedzUsuńI zakochałam się w miseczkach, są śliczne
A ja mam takie pytanie, wiecie może w jaki sposób przygotować sobie samemu sos pieczarkowy? Bo nie chciałabym gotowego z opakowania..
OdpowiedzUsuńOj, aż zrobiłąm się głodna, ale jeszcze trochę czasu do obiadu..
Atria - ja mam obecnie do dyspozycji kilka słoiczków, więc użyłam gotowego:) To sos pomidorowo-pieczarkowy - więc proponuję zmiksować 2 puszki całych pomidorów. Na patelni podsmażyć cebulę,startą marchewkę, więcej niż w przepisie pieczarek - ok. 30dag. Dodać pomidory,pomidorki suszone, dusić trochę aż zgęstnieje (można zagęścić skrobią kukurydzianą lub mąką z tapioki).Doprawić do smaku ziołami, solą,pieprzem i śmietaną. Ewentualnie szczyptą cukru jeśli sos wydaje się zbyt kwaśny (ale to kwestia gustu). Powinien wyjść bardzo podobny:)
OdpowiedzUsuń