SKŁADNIKI:
bułki:
- 300 g mąki pszennej
- sól morska ziołowa z młynka
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszu pietruszki
- 3/4 letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 30 dag mięsa mielonego (woł.-wieprz.)
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- 3 łyżki sosu BBQ Jack Daniels
- pomidor
- ogórek
- czerwona cebula
- sałata
- świeżo starty ser
- sos majonezowy (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Wodę wymieszać z oliwą.
Wyrobić ciasto, podsypując delikatnie mąką, aby nie kleiło się do rąk. Podzielić na 4 części. Odstawić na wysypanej mąką blasze. posmarować wierzch oliwką i przykryć ściereczką. Odstawić na 40 minut. Po tym czasie raz jeszcze zagnieść i odstawić (ale już w bardziej spłaszczonej formie niż na zdj. poniżej) na 20 minut, w tym czasie piekarnik (z kamieniem lub blachą) nagrzać na 230 stopni C. Piec ok. 6-7 minut, aż wierzch będzie miejscami lekko brązowy.
Mięso podsmażyć na oliwie. Doprawić do smaku i wymieszać z sosem barbecue. Gotowe pito-bułki rozkroić do połowy ostrym nożem, rozszerzyć dłonią. Spód posmarować sosem majonezowym. Wkładać po liściu sałaty, dużym plastrze pomidora, 2-3 plasterki ogórka, kilka krążków cebuli i 2 łyżki mięsa. Posypać serem. I podawać :)
Widzę że dzisiaj wszędzie pikantnie ;-). Burgery wyglądaja znakomicie. Ja znowu gotowałam dzisiaj chilli con carne.
OdpowiedzUsuńSzczerze mięso z tym akurat sosem nie jest pikantne, tylko mocno barbecue - a to smak specyficzny,intensywny, wędzony.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) z chęcią bym się poczęstowała ;)
OdpowiedzUsuńi jaki cudny talerz!
OdpowiedzUsuńale pyszniaste:) chetnie bym spalaszowala taka bule:)
OdpowiedzUsuńNew York, New York...zazdroszczę ;-)
OdpowiedzUsuńBurgerów zresztą też!
mmm, muszę iść zrobić sobie śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńPito-burger przemawia do mnie o wiele bardziej niż burger:) Bardzo fajny pomysł i super nadziany:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
świetne! i jak zawsze bajecznie kolorowe.
OdpowiedzUsuń