*Swoją drogą jak nazwać mielone mięso z bizona? Bizonina?:)
SKŁADNIKI (na 2 osoby):
- 40 dag mielonej wołowiny (rostbef)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- kilka listków posiekanej kolendry
- sól, pieprz
- przyprawa do mięs Fit Up! (niekoniecznie)
- szczypta kuminu
- szczypta cynamonu
- 30 dag mrożonego zielonego groszku
- 1 czerwona cebula
- kilka listków mięty
- olej rzepakowy
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki pokruszonego sera feta
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta chili (może być świeże)
Patyki do szaszłyków (8 sztuk) zamoczyć na 20 minut w zimnej wodzie.
Składniki na dip wymieszać razem, odstawić w chłodne miejsce.
Groszek ugotować, przelać na sicie.
Mięso doprawić ulubioną mieszanką przypraw do mięs (np. Fit Up!), solą, pieprzem, kuminem i cynamonem. Dodać posiekane zioła, dokładnie wymieszać (zagnieść) dłonią.
Na patelni rozgrzać olej. Mięso podzielić na 8 kulek. Każdą nabić na drewniany szpikulec, uformować na owalny kształt. Smażyć, potrząsając patelnią tak, aby zarumienić równomiernie mięso z każdej strony. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Włożyć pod folię aluminiową do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. W tym czasie na łyżce oleju ( lub innego tłuszczu) podsmażyć cebulkę. Dodać groszek, posolić. Umieścić na talerzach, posypać listkami mięty (większe posiekać nożem no ziół). Na groszku położyć szaszłyki. Podawać z dipem.
jakie smakowite zdjecia:) pycha jedzonko:)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie! Swoja droga, ciekawa jestem, jak smakuje mieso z bizona (i gdzie takowe mozna znalezc)...
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Muszę go sobie zapisać i koniecznie wypróbować:) Pzdr Aniado Ps. Miałam okazję jeść kiedyś mięso z bizona... smakowało dokładnie tak jak dobra wołowina ;)
OdpowiedzUsuńto danie wygląda bardzo orzeźwiająco ;)
OdpowiedzUsuńten zielony groszek.. cudne kontrasty kolorystyczne!
OdpowiedzUsuńbardzo energetyzujące zdjęcia!
OdpowiedzUsuńjakie elektryzujące zdjęcia! ta zieleń! pełna energii.
OdpowiedzUsuńwspaniały ten miętowy groszek. och, już czuję jego orzeźwiający smak.
hmm.. mięso z bizona to może ...bizowina;)
OdpowiedzUsuń