- 3 puszki pomidorów (całe, krojone)
- 3 cebule
- 1 marchewka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki
- 3 listki laurowe i ziele angielskie
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
- świeżo mielony pieprz I wersja podania:
- kwaśna śmietana
- bagietka pszenna, lub bułka
- masło
- listki tymianku
- starty ser, np. kozi II wersja podania:
- ugotowany drobny makaron, np. kokardki lub kolanka
- posiekana świeża natka pietruszki
Na oliwie zeszklić pokrojone cebule, około 25 minut. W tym czasie zetrzeć marchewkę do garnka i dodać listki oraz ziele. Do podsmażonej cebuli dodać mąkę, przemieszać i dodać do garnka. Zalać bulionem (może być z kostki wegetariańskiej), zagotować. Gotować na wolnym ogniu. Na patelni po smażeniu cebuli poddusić pomidory z pokrojonym czosnkiem - ok 15 minut. Dodać do zupy, gotować kilkanaście minut. Usunąć listki i ziele - zmiksować zupę na krem. Podawać z kleksem śmietany i grzankami z masłem oraz tymiankiem, posypać serem lub z makaronem i dużą ilością zieleniny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)