- 2 goloneczki
- 3 średnie ziemniaki
- 2 słodkie jabłka
- 3 cebule (np. 2 białe, 1 czerwona)
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka nasion kminku
- sól morska
- 250 ml piwa jasnego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- oraz musztarda rosyjska
Golonki opłukać, osuszyć, ponacinać skórkę na krzyż, natrzeć mieszanką soli, kminku i posiekanych 2 ząbków czosnku (tak by dotrzeć pod skórkę i w nacięcia). Wstawić w woreczku lub misce pod przykryciem, wraz z pokrojoną cebulą na noc, do lodówki. Piekarnik nagrzać na 200 stopni, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, położyć na nim cebulę i 3 ząbki (najlepiej w całości, w łupinkach). Umieścić w naczyniu golonki. Piec w tej temperaturze 20 minut - proporcjonalnie, z jednej i z drugiej strony po 10 minut. Temp. zmienić na 170 stopni, wyciągnąć naczynie, umieścić w nim ziemniaki pokrojone na cienkie łódeczki oraz jabłka. Podlać szklanką piwa, wstawić naczynie do rękawa foliowego do pieczenia, i piec godzinę w tej temperaturze. Po tym czasie, rozciąć folię, przemieszać, podlać gorącą wodą (2/3 szklanki). Golonki obrócić, podpiec jeszcze ok. 30 minut w temp. 200 stopni, obracając, by zarumieniły się jednolicie z każdej strony, tak samo wymieszać ziemniaczki i cząstki jabłek. Golonki z ziemniaczkami przełożyć na talerze / półmisek. Sos zagęścić mąką i podać osobno w sosjerce. Podawać z sosem piwnym i musztardą rosyjską lub z chrzanem, np. jabłkowym.
Przepis (z nieco zmodyfikowanymi proporcjami) pochodzi z najnowszej książki Nigelli Lawson KUCHNIA przepisy z serca domu - Golonka duszona w piwie z kminkiem, czosnkiem, jabłkami i ziemniakami.
Z ciekawością przeczytałam ten przepis i mam zamiar go wypróbować.
OdpowiedzUsuńTylko nie wiem co z tą łyżką masła widoczną w składnikach, bo później nie ma o niej mowy.
Masło jest potrzebne do wysmarowania formy :)
Usuń