- 350 g miąższu dyni
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki natki pietruszki
- listki tymianku
- 4 kiełbaski białe
- 3 kostki bulionowe
- 3 listki laurowe i kulki ziela angielskiego
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka soku pomidorowego
- sos sojowy do smaku
- 100 g białego ryżu jaśminowego
- 5 łyżek ryżu czerwonego
- śmietana i parmezan opcjonalnie
Dynię pokroić w kostkę, wymieszać w misce z 2 łyżkami oliwy, kurkumą, curry i kuminem. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 20-25 minut, po czym zmiksować na puree.
W tym samym czasie ryż jaśminowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Tak samo przygotować ryż czerwony, w osobnym garnuszku (gotuje się trochę dłużej).
Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać kostki bulionowe, listki i ziele angielskie. Dodać startą na grubych oczkach marchew, pokrojony seler naciowy. i część natki pietruszki Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, pod koniec dodać na patelnię rozdrobnione ząbki czosnku - i wszystko razem dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.
Dodać puree z dyni, kiełbaski, sok pomidorowy i koncentrat. Gotować jeszcze 10-15 minut. Doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem. Do garnka z zupą włożyć ugotowany wcześniej ryż. Doprawić sosem sojowym.
Na talerzach posypać natka pietruszki. Można dodać parmezan lub kwaśną śmietanę. Porcja na minimum 4 talerze.
Ja miałam ułatwione zadanie. Zupa w tym wydaniu to u mnie tzw. zupa "resztkowa" :) Aromatyczne puree z dyni miałam w zamrażarce, tak samo białą kiełbasę, mało tłustą - domowego wyrobu. Ryż ugotowany biały i czerwony został z obiadu poprzedniego dnia. Tak powstała pyszna zupka ;)
W tym samym czasie ryż jaśminowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Tak samo przygotować ryż czerwony, w osobnym garnuszku (gotuje się trochę dłużej).
Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać kostki bulionowe, listki i ziele angielskie. Dodać startą na grubych oczkach marchew, pokrojony seler naciowy. i część natki pietruszki Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, pod koniec dodać na patelnię rozdrobnione ząbki czosnku - i wszystko razem dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.
Dodać puree z dyni, kiełbaski, sok pomidorowy i koncentrat. Gotować jeszcze 10-15 minut. Doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem. Do garnka z zupą włożyć ugotowany wcześniej ryż. Doprawić sosem sojowym.
Na talerzach posypać natka pietruszki. Można dodać parmezan lub kwaśną śmietanę. Porcja na minimum 4 talerze.
Ja miałam ułatwione zadanie. Zupa w tym wydaniu to u mnie tzw. zupa "resztkowa" :) Aromatyczne puree z dyni miałam w zamrażarce, tak samo białą kiełbasę, mało tłustą - domowego wyrobu. Ryż ugotowany biały i czerwony został z obiadu poprzedniego dnia. Tak powstała pyszna zupka ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)