SKŁADNIKI:
- 500g przecieru pomidorowego Pasatta
- puszka ciecierzycy 400 g
- 1 litr rosołu drobiowego (1-1,5 l)
- 1 marchewka
- korzeń pietruszki
- kawałek pora
- 2 hiszpańskie kiełbaski chorizo
- 2 duże cebule (czerwona i biała)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryczki
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 kulki ziela angielskiego, 3 listki laurowe
- 2 kostki cebulowe Knorr
- czerwony pieprz grubo zmielony
- sól (opcjonalnie)
- kilka listków sałaty escarole
Kiełbasę pokroić na plastry, wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć chwilę, dodać pokrojone w piórka cebule, dusić około 10 minut na mniejszym ogniu, pod koniec dodać rozdrobnione ząbki czosnku, posypać mieloną papryką i rozkruszyć cebulowe kosteczki, smażyć jeszcze 2 minuty.
Wszystko wrzucić do garnka, dodać ziele ang. i listki laurowe, zalać bulionem (wraz z włoszczyzną) lub dodać świeże, pokrojone warzywa. Zagotować. Gotować około 40-60 min aż do rozgotowania się warzyw, w między czasie dodać Pasattę. W międzyczasie dolewać wodę - w miarę potrzeby. Zupa ma być gęsta. Pod koniec, jak warzywa będą miękkie, dodać ciecierzycę bez zalewy. Gotować chwilę, dodać na kilka minut przed podaniem listki sałaty. Podawać od razu, posypaną pieprzem, wraz z razową bułką. W razie potrzeby dosolić (ja nie soliłam gdyż bulion, pasatta i kosteczki cebulowe wystarczyły i nadały smaku :)
Jeśli nie macie chorizo może to być inna kiełbasa o wyrazistym smaku, wysuszona, dobrze doprawiona papryką. W przepisie zalecają by użyć wysokiej jakości hiszpańskiej chorizo a nie surowej i nie meksykańskiej świeżej odmiany. W oryginalnym przepisie do zupy użyta została sucha ciecierzyca, która była gotowana w szybkowarze pod ciśnieniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)