Upiekłam je po raz pierwszy na konferencję kilka dni temu i - choć ciasta nie goszczą w moim codziennym menu - absolutnie się zakochałam i szybko chciałam je powtórzyć. Okazja oczywiście przyszła sama - Dzień Mamy ;)
Przepis pochodzi od Doroty z Moje Wypieki, ale lekko go zmodyfikowałam. Sama się sobie dziwię, że nigdy wcześniej nie użyłam malaksera do przygotowania kruchego ciasta - wychodzi doskonałe, bo nożyki szybko tną masło, ale jednocześnie go nie ogrzewają, więc gotowego ciasta nie trzeba długo chłodzić. Przydatny trik :)
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
(na bazie przepisu z Moje Wypieki)
SKŁADNIKI:
(kwadratowa blacha 25 x 25 cm)
ciasto:
- 4 żółtka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
nadzienie:
- ok. 600 g rabarbaru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu malinowego (proszku) lub mąki ziemniaczanej
- 4 białka (w temp. pokojowej)
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru do wypieków
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto poza mąką umieścić w malakserze i szybko zmiksować, dodać mąkę i miksować do połączenia składników - ciasto będzie lekko klejące, ale takie ma zostać. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
2. Dno kwadratowej blaszki 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć jeszcze na 10-15 minut do lodówki.
3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C (u mnie grzanie góra - dół ze względu na mały piekarnik, ale wg oryginalnego przepisu - termoobieg).
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
5. W tym czasie pokroić rabarbar (nieobrany) na nieduże kawałki, zetrzeć skórkę z pomarańczy i wymieszać wszystko z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami budyniu malinowego.
6. Przygotować bezę - białka włożyć do misy robota kuchennego i zacząć ubijanie. Gdy lekko się spienią dodać szczyptę soli i dalej ubijać. Gdy będą już sztywne zacząć dodawać cukier - powoli, po łyżce, po każdej chwilę miksować. Gotowa beza powinna być bardzo gęsta.
7. Na podpieczony spód (nie trzeba go studzić) wyłożyć rabarbar, a na wierzchu bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i od razu zmniejszyć temp. do 140 stopni C. Piec 1 godzinę. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń