Strony

czwartek, 3 kwietnia 2014

Wielkanocna sałatka z szynką

Oto lekka, aczkolwiek treściwa sałatka. Jest idealna na Wielkanoc i stanowi świetną alternatywę dla osób będących na diecie (wyłączając rzecz jasna dressing:)) i dla wszystkich tych, którym przejadły się klasyczne wielkanocne rarytasy.



Taką sałatkę robię czasem w pracy. Aby dłużej cieszyła się świeżością i ładnym wyglądem na bufecie śniadaniowym doprawiam ją tylko oliwą i pieprzem. Mamy w menu pyszny sos bazyliowy, jednak jest w nim sól, ocet winny i musztarda, które sprawiłyby, że szybko puściłaby soki i wyglądała mniej estetycznie. Dressing jak się okazało nie jest konieczny, ponieważ szynka i oliwki są słone, a smak oliwy jest przyjemnie wyczuwalny. Sałatka w efekcie nie jest sucha, wręcz przeciwnie - przepyszna i kolorowa :) Zazwyczaj zamiast kukurydzy dodaję też ser żółty, przez co trochę przypomina słynną "sałatkę szefa". Sałatkę można wzbogacić o ugotowane jajko lub zamienić szynkę na łososia lub tuńczyka - by nie było monotonnie.


Wielkanocna sałatka z szynką
SKŁADNIKI:
(solidna salaterka na 4 osoby):
  • mix sałat 
  • 150 g ulubionej szynki w plastrach (użyłam wiejskiej)*
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść czarnych oliwek
  • garść zielonych oliwek z papryką
  • 1/2 małej puszki słodkiej kukurydzy
  • 1/2 czerwonej cebuli średniej wielkości
  • do dekoracji: sałata rzymska, karbowana, roszponka, kiełki, cykoria
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
dressing majonezowy, podawany osobno (opcjonalnie):
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli, świeżo mielony pieprz
  • woda mineralna dla konsystencji

PRZYGOTOWANIE:
1. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, rozrobić z odrobiną wody mineralnej, uzyskując bardziej płynną konsystencję dressingu. Odstawić do lodówki. 
2. Warzywa umyć. Szynkę pokroić w wąskie paseczki.
3. Paprykę i cebulkę pokroić w małą kostkę, sałaty drobniej porwać lub pokroić (można użyć noża do sałat). Kukurydzę i oliwki odcedzić z zalewy, lekko osuszyć na ręczniku papierowym. 
4. W dużej misce połączyć sałatę z warzywami i szynką doprawić świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. 
5. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty rzymskiej, nałożyć sałatkę, udekorować różą z karbowanych sałat, cykorią, roszponką i kiełkami. Dressing majonezowy podać osobno.

* Ilość szynki, jak i innych składników można modyfikować +/- wg  upodobań, jak to w sałatkach - nie ma tu ścisłych reguł :)


Przepis dodajemy do akcji:

  Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

  1. Szukam właśnie lekkich alternatyw, bo mama z babcią zawsze serwują wszystko ociekające tłuszczem (taki syndrom po poście). Może coś nowatorskiego i lekkiego z jajek jeszcze wrzucicie?

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda,zdjęcia super artystyczne;)zapraszam na mojego bloga http://gotujenacodzien.blogspot.com/ pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku nigdy nie podejrzewałam że zapałam aż taką miłością do tak nafaszerowanej sałatą sałatki :D


    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka, rozpływa się w ustach :) ja dodałam szyneczki bez "E" od Kani i wyszło bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)