Wzbogaciłam tę zupę curry i chilli, które mają tę cudowną, rozgrzewającą właściwość. Tymiankowe grzanki i ser lazur są tylko lekkim dopełnieniem :)
Oczywiście w zupie nie mogło zabraknąć zdrowego, tłuszczowego dodatku - oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego m.in dzięki zupom takim jak ta nasze serca będą zdrowsze :)
Krem z kukurydzy z serem pleśniowym, tymiankowymi grzankami i olejem rzepakowym
SKŁADNIKI (dla dwóch osób):
- 2 puszki słodkiej kukurydzy lub 4 kolby świeżej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 1,2 l lekko słonego wywaru warzywnego lub rosołu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku
- płaska łyżeczka przyprawy curry
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- szczypta chilli
oraz: - 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 czerstwe kromki chleba tostowego
- 20 g sera pleśniowego, np lazur
PRZYGOTOWANIE:
1. Wywar podgrzać.
2. W niedużym garnku rozgrzać olej, wrzucić kukurydzę osączoną z zalewy, startą marchewkę, cebulkę pokrojoną w kostkę oraz plasterki czosnku. Podsmażać, mieszając 5-7 minut.
3. Kukurydzę zalać gorącym wywarem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Usunąć listki laurowe, zupę zmiksować i przetrzeć dokładnie przez drobne sito.
4. Doprawić do smaku solą, szczyptą chili oraz curry. Na koniec połączyć ze śmietanką.
5. Z chleba okroić skórkę a miąższ pokroić w drobną, 1 cm kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć gałązki tymianku, aby wydobyć z nich aromat. Wrzucić chleb, usunąć gałązki. Podsmażać, potrząsając patelnią do momentu aż będą złociste.
6. Krem kukurydziany podawać z tymiankowymi grzankami, plasterkiem sera lazur.
* Zupę można również posypać ziarnami kukurydzy z puszki.
Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńMagicznych i smacznych Świat! Najlepsze życzenia dla Was i bliskich!
Mam na swoim koncie kukurydzianą zupę, ale Twoja pewnie była pyszniejsza :)
OdpowiedzUsuńThis is a very cool blog, thanks a lot for this! Ive read a great deal about this topic in the past and I agree with you.
OdpowiedzUsuńjeux de tir
Zupy kremy po prostu uwielbiam. Twojej zupy spróbuję na pewno:)
OdpowiedzUsuń