Strony

środa, 24 lipca 2013

Gofry ziemniaczane z koperkiem

O ziemniaczanych gofrach marzyłam od jakichś dwóch lat. Książka "Waffles" wypatrzona w jednym z amerykańskich sklepów została wręcz specjalnie dla nich kupiona! :) Przepis poniżej jest już jednak moją wariacją, która odzwierciedla moje wyobrażenia o idealnych, wytrawnych gofrach... śniadaniowych.



Czyż to nie wygląda na śniadanie idealne? :) Porcja podana poniżej wystarcza zaledwie na 4 gofry, więc tym, którym rano dopisuje apetyt polecam zrobić podwójną.

PS. Nie musicie się martwić, że gofry zdominują Paletę Smaku, bo to ostatnia (na jakiś czas;)) gofrowa propozycja.


Gofry ziemniaczane z koperkiem z sadzonym jajkiem i bekonem

SKŁADNIKI (na 4 gofry):
  • 200 g obranych ziemniaków (waga po obraniu)
  • 50 g masła 82%
  • 2 jajka
  • 120 ml kefiru (lub maślanki)
  • 75 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
na każdy gofr:
  • 2 plastry upieczonego/usmażonego na chrupko chudego wędzonego bekonu
  • jajko sadzone
  • sól/pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do głębokiej miski.
2. Masło rozpuścić w małym rondelku, odstawić do lekkiego przestudzenia.
3. Mąkę przesiać do osobnej miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
4. Masło wlać do ziemniaków, wymieszać. Wbijać kolejno jajka, dodać kefir oraz koperek i ponownie wymieszać.
5. Wsypać do masy sypkie składniki z drugiej miski i połączyć.
6. Gofrownicę rozgrzać (u mnie 4-5 stopień z 6 dostępnych). Gdy powierzchnia będzie rozgrzana, nakładać łyżka masę ziemniaczaną. Zapiekać do zarumienienia.
7. Podawać z pieczonym bekonem i jajkiem sadzonym, oprószone solą i pieprzem. Idealne są jeszcze chrupiące, jedzone od razu po wyjęciu z gofrownicy. Smacznego :)



9 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł! Mnie zainspirowały wasze gofry dziewczyny, od kilku dni moje dzieciaki nie chcą jeść niczego innego, dobrze że jeszcze do drugiej babci pojadą, bo nie nadążę ze smażeniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za pomysł! Genialne! :) Będę musiała zrobić takie gofry, wyglądają tak smacznie, że aż ślinka cieknie! Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy pomysł! i genialnie podane, super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a to Ci fajny pomysł na gofry:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysl na gofry! Robie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W sumie dobry pomysł na lunch albo obiad. Rano nie chciałoby mi się ich robić :p
    Wyglądają pysznie! I ten boczek ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. I saw your blog on the Foodgawker blog.........what a great looking egg, bacon and waffle meal. I would love it if you would link up with us at my weekly Clever Chicks Blog Hop this week!


    http://www.the-chicken-chick.com/2013/07/clever-chicks-blog-hop-45-with-three.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)