Jedyną różnicą wobec klasycznego przepisu jest to, że użyłam do przygotowania żeberek nowego urządzenia Philipsa, które mamy możliwość od kilku dni testować - multicookera. To co na pewno jest dużym plusem to to, że można je po prostu włączyć na dany czas i zająć się czymś innym... co przy moich nielicznych wolnych dniach jest niezwykle cenne :) Wam polecam przygotować takie żeberka w garnku z grubszym dnem (i pokrywką oczywiście) - jedyna różnica będzie taka, że trzeba będzie od czasu do czasu przemieszać żeberka.
Danie zostało przygotowane na specjalne życzenie Pana B. :) U nas ostatnio jest trochę bardziej sałatkowo, więc takie specjalne, mięsne życzenia wcale mnie nie dziwią.
A może Wy chcielibyście jakiś specjalny przepis na świąteczne mięsa?
Żeberka duszone w sosie własnym
SKŁADNIKI:
- 1 kg żeberek wieprzowych (mięsne, z częścią boczkową)
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oleju
- sól
- grubo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 450-600 ml lekko słonego bulionu, np. warzywnego
- łyżeczka majeranku
- 1 łyżka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
1. Żeberka podzielić na kawałki po 2 kostki. Umieścić w dużej misce, natrzeć olejem, obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i plasterkami czosnku, dodać ziele i liść. Odstawić na noc w zimne miejsce.
2. Z żeberek usunąć kawałki marynaty, natrzeć dobrze solą i pieprzem. Patelnię umieścić na dużym gazie i na jej suchej, rozgrzanej powierzchni umieszczać kawałki żeberek, rumieniąc bardzo dobrze ze wszystkich stron.
3. Danie przygotowałyśmy w urządzeniu Multicooker Philipsa*. Do misy urządzenia włożyć zrumienione żeberka (również przywarkę z patelni) i kawałki marynaty - cebulę z czosnkiem, ziele angielskie i liście laurowe.
4. Posypać papryką, zalać bulionem. Dusić około 2 godziny (w urządzeniu wystarczy raz wszystko przemieszać - gdzieś w połowie gotowania, w garnku trzeba zerkać czy płynu nie ubyło zbyt dużo i ewentualnie dodać więcej).
5. Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem i - jeżeli sos jest mało esencjonalny - roztartymi listkami suszonego majeranku.
6. Wyjąć żeberka, umieścić na chwilę na talerzu. W kubku rozrobić 1 łyżkę mąki w 1/2 szklanki wody i przez drobne sitko wlać do sosu, wymieszać dokładnie. Włożyć żeberka i obtoczyć w powstałym, gęstszym sosie.
Podawać z ziemniakami lub kaszą i kapustą kiszoną lub zasmażanymi buraczkami.
* Żeberka równie dobrze można od początku do końca przygotować w innym naczyniu, może to być garnek z grubszym dnem, lub brytfanka z grubym dnem i pokrywką. Rozgrzać, rozpocząć smażenie, rumienienie mięsa a następnie duszenie z cebulą w bulionie przez dwie godziny. Co jakiś czas przemieszać, tak by nic nie przywarło do dna. W razie konieczności podlać bulionem lub wodą.
Uwielbiam żeberka! Twoja wersja wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńJak u babci - smak dzieciństwa :]
OdpowiedzUsuńW końcu coś dla silnych facetów :P Jakaś solidna pieczeń, idealny schabki lub karkówa jeśli można prosić. Może być na pół słodko.
OdpowiedzUsuńNa polslodko to uwielbiam - lyzka miodu, łyżka musztardy dijon, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, słodka papryka - taka marynata polać żeberka i po nocy w lodówce obsmażyć i dusić aż zmiekna- super proste i super pyszne :)
UsuńZrobiłam w żeliwnym garnku i wyszły super! Rozpływały się w ustach i warto było czekać ponad 2 godziny! Dzięki za przepis - Marta
OdpowiedzUsuńTe żeberka są genialne. Robię je już chyba czwarty raz i za każdym razem wpisuję "żeberka duszone jak u taty", żeby nie pomylić przepisu :) Od dzisiaj jest dodany do zakładek. Dziękuję za przepis- Monika
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!Jak dzieciom uszy się trzęsą:-),to wiadomo,że muszą smakować!
OdpowiedzUsuń