SKŁADNIKI:
(inspiracja: Gotuj i chudnij, wyd. Pascal)
- 75-90 g dobrej czekolady gorzkiej - 10-12 kostek (75 % kakao)
- 1 espresso
- 2 jajka (duże)
- 2 łyżeczki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce wstawionej do garnka z wrzącą wodą). Do czekolady dodać espresso i wymieszać (jeśli masa wydaje się zbyt rzadka dodać 1-2 kostki czekolady i wymieszać). Zdjąć z ognia, przestudzić.
Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z łyżeczką cukru pudru i zmiksować z masą czekoladowo-kawową.
Ubić białka z łyżeczką cukru pudru. Dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć mus czekoladowy do kokilek lub kieliszków i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Podawać posypane czekoladowymi wiórkami, ewentualnie z bitą śmietaną.
Uwielbiam musy czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńwspaniały:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńWszystkiego czekoladowego ode mnie ;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś!
OdpowiedzUsuńHmmm uwielbiam kolor czekolady smak i zapach:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje. Lubię mus czekoladowy.
OdpowiedzUsuńjeszcze więcej slodyczy życzę ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna konsystencja Ci wyszła, przepysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńBiorąc pod uwagę, że ostatnio czekoladę wcinam w ilościach kosmicznych, to z chęcią zjadałabym ten mus :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia;) mus wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńIdealny! Pychota!
OdpowiedzUsuńładnie wygląda i jest banalnie proste: koniecznie muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
OdpowiedzUsuńA mus wygląda wspaniale, z pewnością godnie zastąpił tort :)
:D
OdpowiedzUsuń