SKŁADNIKI:
200 g mąki pszennej
200 g masła
1 szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
100 g czekolady deserowej lub mlecznej
100 g drobnych rodzynek
PRZYGOTOWANIE:
Zmiksować masło z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski wsypać słonecznik, pokrojoną w drobne kostki czekoladę, rodzynki i płatki. Dodać masę maślano-cukrową, wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wyciągnąć z miski i wyrobić na blacie. Z klejącego, tłustego ciasta tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 30 sztuk). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczyć palcami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni. Gotowe wystudzić.
Piknikowo się zrobiło u was dziewczyny :-) Zdjęcia coraz ładniejsze - i Wy również kwitniecie na wiosnę!
OdpowiedzUsuńFajny i słodki miałyście piknik! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper malutkie słodkości, idealne do podgryzania :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze z płatkami owsianymi to już w ogóle rozpusta ;)
Przeapetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pysznie, że od razu chce się je schrupać, jednak zostanę przy swoich ulubionych ciastkach owsianych Tastino z Lidla oczywiście w polewie czekoladowej
OdpowiedzUsuń